Grupa H
13

Košarkaši Kanade deklasirali Francuze na Svjetskom prvenstvu

K. H.
Foto: FIBA
Košarkaši Kanade deklasirali su Francusku u meču 1. kola grupe H Svjetskog prvenstva rezultatom 95:65 i to ponajviše zahvaljujući sjajnoj igri u drugom poluvremenu.

Na početku meča, a koji se igrao u Jakarti (Indonezija) nije se moglo naslutiti da će Francuzi u prvom meču doživjeti ovako težak poraz.

Nakon prve četvrtine i prvih 10 minuta, Francuzi su imali vodstvo od 18:14, a iako su sredinom druge četvrtine imali vodstvo od sedam poena (26:19), Kanađani su do poluvremena uspjeli preokrenuti i doći do vodstva od 43:40.

Već na početku drugog poluvremena, Kanada je u potpunosti preuzela kontrolu nad igrom, a to im je donijelo i veliko vodstvo od 20 poena razlike, nakon čega je bilo jasno da će doći do pobjede. Treća četvrtina završila je vodstvom Kanade od 68:48.

Ništa bolje Francuska nije igrala ni u posljednjoj četvrtini, a na kraju su Kanađani došlo do ubjedljive pobjede i slavili sa čak 30 razlike. Konačan rezultat glasio je 95:65.

Kanadu je do pobjede nosio Shai Gilgeous-Alexander, koji je ubacio 27 poena, a pratio ga je Kelly Olynyk s ubačenih 18 poena. U poraženom timu se istakao Fournier s ubačenih 21 poenom, dok su De Colo i Lessort ubacili po 12 poena.

Najviše je razočarao Batum, koji za nešto manje od 24 minute nije ubacio nijednog poena, kao i Gobert koji je meč završio sa samo osam ubačenih poena.

Naredni meč i šansu za popravni Francuzi će imati protiv Latvije, dok će Kanada igrati protiv Libanona. U drugom meču 1. kola, Latvija je pobijedila Libanon sa 109:70.