Final Four Eurolige
41

Košarkaši CSKA savladali Efes i osmi put postali prvaci Evrope

Piše: E. B.
(Foto: AFP)
Košarkaši CSKA savladali su u finalu Final Foura Eurolige u Baskoniji Efes rezultatom 91:83 i postali prvaci Evrope.

Efes je bolje ušao u meč i poveo je rezultatom 7:3, no do kraja prve četvrtine CSKA je uspio na krilima fenomenalnog Coryja Higginsa koji je postigao 11 poena preokrenuti rezultat i nakon deset minuta igre na semaforu je stajalo 29:20 za moskovsku ekipu.

Shane Larkin je nosio Efes u drugoj četvrtini, te je turski predstavnik na poluvrijeme otišao samo sa dva poena zaostatka (44:42).

U trećoj četvrtini u redovima Armejaca se razigrao Will Clyburn, te je CSKA u posljednju dionicu igre ušao s prednošću 68:62.

Sredinom treće četvrtine Efes je prišao samo na četiri razlike, ali je potom Nando De Colo uvezao pet poena i odveo CSKA na sigurnu prednost koju su Moskovljani zadržali do kraja i na kraju zasluženo osvojili osmu titulu prvaka Evrope.

CSKA su do pobjede vodili sjajni Higgins i Clyburn koji su ubacili po 20 poena, dok Efesu nije pomoglo ni 29 poena sjajnog Larkina.

Clyburn je ponio trofej za najkorisnijeg igrača (MVP) Final Foura.

U utakmici za treće mjesto Real Madrid je savladao Fenerbahče rezultatom 94:75.

Rezultati Final Foura

Polufinale: CSKA - Real Madrid 95:90, Efes - Fenerbahče 92:73. Za treće mjesto: Real Madrid - Fenerbahče 94:75 Finale: CSKA - Efes 91:83