Kup "Mirza Delibašić"
609

Košarkaši Bosne srušili Široki i nakon 14 godina osvojili trofej

H. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Košarkaši Bosne Meridian večeras su u prepunoj maloj dvorani Skenderije osvojili Kup "Mirza Delibašić" savladavši u finalu Široki rezultatom 83:73. Za popularne sarajevske Studente to je prvi trofej nakon 14 godina kojim su najavili povratak u vrh bh. klupske košarke

Bio je to potpuno izjednačen meč, o čemu svjedoči i rezultat. Bosna je vodila većim dijelom susreta, ali nisu uspijevali da se odlijepe na osjetniju razliku i na poluvrijeme se otišlo vodstvom Studenata 44:43.

Bosna je u trećoj četvrtini dvije minute prije kraja imala +5 (61:56), ali Široki je uspio da poravna i u posljednjih deset minuta ušlo se s potpunim rezultatskim egalom.

Drama se odvijala praktično sve do dvije minute do kraja, kada je Bosna nošena velikom podrškom s tribina uspjela da dođe do pobjede protiv starog rivala.

Vojin Ilić je postigao 24, Dontay Caruthers 15, haris Ćurevac 11, a Milivoje Božović 10 poena za Bosnu. Kod Širokog su se istakli Zachary Nutall sa 19, Mateo Čolak sa 16 i Josip Čović sa 13 poena.

Bosna je posljednji Kup osvojila još prije 14 godina, sada već daleke 2010. godine i to je ujedno i posljednji trofej koji su Studenti podigli, a večeras su prekinuli dugogodšnji post.

S druge strane Široki je posljednji put bio osvajač kupa prije deset godina, 2014., no ekipa iz Pecare je u međuvremenu osvojila dvije titule prvaka, 2019. i 2022. godine.

Podsjetimo, Bosna je u jučerašnjem polufinalu napravila veliku senzaciju i pobijedila Igokeu rezultatom 86:69, dok je Široki savladao Leotar rezultatom 73:66.