Žele nastaviti niz
0

Košarkaši BiH večeras protiv Portugala

Piše: Edin Isanović
Muška košarkaša reprezentacija naše zemlje večeras će u okviru grupe „A“ doigravnaja za plasmana na Evropsko prvenstvo u Poljskoj odmjeriti snage protiv Portugala. Utakmica se igra u zeničkoj Areni sa početkom u 20.15 sati i direktnim prenosom na BHT1. Nakon prva dva dvoboja naša nacionalna vrsta ima isto toliko pobjeda.

Da napomenemo, u prvom sudaru savladali smo upravo današnje goste na njihovom parketu, dok su izabranici Mensura Bajramovića u drugom susretu bili bolji od Belgijanaca u Zenici. Okršaj između selekcija Belgije i Portugala završio je trijumfom domaćih 64 -58. BiH je trenutno lider pomenute grupe.

Iako smo favoriti u ovoj utakmici selektor Bajramović poziva na oprez. Posebno je apostrofirao činjenicu da su Portugalci bili devet na posljednjoj kontinentalnoj smotri te napominje da svako opuštanje može biti kažnjeno. Također je podvukao da su gosti izuzetno opasan suparnik i da trijumf bh. reprezentacije na samom otvaranju dodatnih kvalifikacija nije pokazao pravu snagu današnjeg rivala.

Ipak, svi u stručnom štabu vjeruju da će naša odabrana vrsta upisati novu pobjedu, te tako nastaviti uspješan niz. U tom slučaju ključni duel za prvo mjesto bio bi sa selekcijom Belgije na njihovom parketu koji je na programu 17. avgusta.

Prvoplasirana reprezentacija iz ove grupe odmjeriće snage sa najboljom selekcijom iz grupe "B" koju čine Italija, Francuska i Finska. Finale je na programu 27. i 30. avgusta. Pobjednik će na Eurobasketu igrati u grupi "B" koju čine Njemačka, Rusija i Latvija.