Danas izvlačenje grupa za EP
0

Košarkaši BiH u petom jakosnom šeširu čekaju suparnike

Piše: E. Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U glavnom gradu Litvanije, Viljnusu, danas će biti obavljen žrijeb grupa za evropsko košarkaško prvenstvo koje će se održati od 31. avgusta do 18. septembra u ovom gradu.

Naša reprezentacija izborila je učešće na Evropskom prvenstvu nakon što su čelnici FIBA-e odlučili da se takmiče 24 selekcije. Bh. delegaciju u Litvaniji čine generalni sekretar saveza Harun Mahmutović i predsjednik Upravnog odbora Nihad Imamović.

"U ovom trenutku ne mogu vam reći ništa konkretno. Čim saznamo imena suparnika dogovorit ćemo neke prijateljske utakmice", rekao je Mahmutović za Sarajevo-x.com.

Selektor državnog tima, Sabit Hadžić, ranije je naglašavao da u kompletnom sastavu bh. reprezentacija može parirati mnogim suparnicima. Treba istaći da Hadžić neće moći računati na usluge Jasmina Hukića koji se odlučio da uzme državljanstvo Slovenije. Ipak, ono što ohrabruje jeste činjenica da je naš najbolji košarkaš Mirza Teletović najavio dolazak na Evropsko prvenstvo.

Reprezentacija BiH nalazi se u petom jakosnom šeširu zajedno sa Italijom, Poljskom i Bugarskom. Zanimljivo je da postoji teoretska mogućnost da grupu čine države koje su nastale na prostoru bivše Jugoslavije. Recimo u prvom šeširu su Srbija i Slovenija, drugom Hrvatska, trećem Crna Gora, četvrtom Makedonija i petom BiH.

Naša reprezentacija se na ranking listi Međunarodne košarkaške federacija (FIBA-e) trenutno nalazi na 47 mjestu.

Izvlačenje je u 18.30 sati, a direktan prijenos možete pratiti na stranici www.fibaeurope.com.

Jakosni šeširi

Prvi šešir Španija, Srbija, Grčka, Slovenija

Drugi šešir Francuska, Hrvatska, Rusija, Turska

Treći šešir Njemačka, Litvanija, Crna Gora, Belgija

Četvrti šešir Velika Britanija, Makedonija, Izrael, Gruzija

Peti šešir Italija, Bugarska, Poljska, BiH

Šesti šešir Ukrajina, Latvija, kvalifikant 1, kvalifikant 2.