Kvalifikacije za SP
196

Košarkaši BiH traže iznenađenje protiv Rusije u gostima

Piše: O. T.
Veliko slavlje bh. košarkaša nakon pobjede nad Belgijom. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Veliko slavlje bh. košarkaša nakon pobjede nad Belgijom. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas od 15:00 sati gostuje Rusiji u okviru 4. kola grupe E prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini.

Meč se igra u Permu gdje će naša reprezentacija tražiti novu pobjedu i novo iznenađenje koje bi je dovelo na prag plasmana u drugu, odnosno finalnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

U prva tri kola izabranici Duška Vujoševića upisali su dvije pobjede i to protiv Rusije i Belgije kod kuće, dok smo u gostima poraženi od Francuske.

Rusija je do sada skupila jednu pobjedu i dva poraza. Rusi su gubili od nas i Francuske kao gosti, a na domaćem terenu savladali su Belgiju.

Plasman u drugu rundu, ujedno i finalnu rundu kvalifikacija za SP, ostvarit će po tri najbolje ekipe iz grupe, a prva runda kvalifikacija koju sada igramo ima ukupno osam grupa u kojima su smještene po četiri reprezentacije.

Selektor Vujošević će protiv Rusije računati na sljedećih 12 igrača: Markus Lončar (Široki), Edin Atić (AEK), Andrija Stipanović (Cedevita), Adin Vrabac (Hamburg Tovers), Amar Gegić (Bayern), Nemanja Gordić (Budućnost), Džanan Musa (Cedevita), Almir Hasandić (Sloboda), Aleksandar Lazić (Mega Bemax), Nedim Buza (Oostende), Miralem Halilović (Orleans) i Emir Sulejmanović (Montekit Fuenlabrada).

Na spisku selektora Rusije Sergeja Bazareviča nalazi se 12 igrača, a među njima je i kapiten Vitalij Fridžon koji je propustio meč protiv Francuske.

Ovo su igrači koji će biti u rosteru za meč protiv BiH: Jevgenij Baburin, Dmitrij Kulagin, Dmitrij Hvocov (svi iz Lokomotiv Kubana), Vijačeslav Zaicev (Himki), Ivan Uhov (Parma), Vitalij Fridžon (CSKA Moscow), Jevgenij Valiev, Sergej Karasev (oba iz Zenita), Nikita Balašov (Pieno Zvaigzdes), Piotr Gubanov (Nižnji Novgorod), Andrej Zubkov (Himki) i Stanislav Ilnickij (Lokomotiv Kuban).

Bazarevič je na prvobitni spisak uvrstio, među ostalim, i sjajnog beka Himkija Alekseja Šveda, ali Himki nije dopustio njegov dolazak u reprezentaciju.

"Bosnu moramo pobijediti i vratiti joj dug zbog poraza u Sarajevu", kazao je Fridžon pred meč protiv BiH.

Rusi su svjesni da moraju slaviti u ovom meču, jer bi pobjeda za BiH značila skoro siguran plasman u drugu rundu. Domaćin će danas biti posebno motiviran zbog poraza koji smo mu nanijeli u Sarajevu, ali i zbog činjenice da su protiv Francuza bili jako blizu pobjedi, jer je Karasev imao šut za pobjedu u regularnom dijelu meča nakon čega su Francuzi izborili produžetke i slavili rezultatom 75:74.

Meč između BiH i Rusije počinje danas u 15:00 sati, a možete ga pratiti na TV kanalu Sport Klub 1, kao i putem tekstualnog prijenosa na portalu Klix.ba.