Finale pretkvalifikacija
126

Košarkaši BiH se danas protiv Poljske bore za ulazak u kvalifikacije za Olimpijske igre

E. B.
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će igrati protiv Poljske u finalu pretkvalifikacija za Olimpijske igre.
Pobjednik današnjeg finalnog susreta u poljskim Gliwicama će osigurati mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre koje će biti održane iduće godine u Francuskoj neposredno pred početak Igara, a u njima će učestvovati 24 ekipe.

Naša selekcija je u pretkvalifikacijama ostvarila tri pobjede i jedan poraz, a upravo je taj poraz došao od Poljske u drugom kolu grupe B.

Tada su Poljaci slavili rezultatom 85:76, a najefikasniji u našim redovima tada je bio Jusuf Nurkić sa 17 poena. Aleksandar Lazić je dodao 15, a Džanan Musa 13 poena. Poljake su do pobjede predvodili Mateusz Ponitka sa 22 i Michal Sokolowski sa 20 poena.

Naša selekcija je tada igrala veoma loše, posebno u napadu što se najbolje vidjelo po postotku ubačenih trojki (7/36 naših naspram 14/32 Poljaka).

Nakon pobjede u polufinalu protiv Izraela rezultatom 86:77 selektor Adis Bećiragić nije bio zadovoljan igrom svoje ekipe, posebno prilikom organizacije napada.

"Natjerali su nas na veliki broj izgubljenih lopti, što je dovelo do određene nervoze. Za igrače koji su ovakvog nivoa je vrlo neodgovorno i nepotrebno imati 22 izgubljene lopte i dozvoliti toliko ofanzivnih skokova u utakmici koja se igra kao da je finale", poručio je Bećiragić i dodao kako naši momci moraju igrati mnogo bolje kako bi osvojili turnir.

"Nadamo se da ćemo protiv Poljaka igrati bolje jer će nam se u protivnom sigurno ponoviti isti rezultat jer su oni puno bolji i od Mađarske i od Izraela. Prije svega, očekujem od svojih igrača mnogo veću koncentraciju, mnogo veću odgovornost u podjeli lopte, ekstra pas, ekstra prodor. Ako to ne uspijemo, bit ćemo u velikom problemu", rekao je Bećiragić.

Finale između Poljske i Bosne i Hercegovine se igra danas s početkom u 14:15 sati u Areni Gliwice uz direktan televizijski prijenos na FACE TV, te tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.