Uspješan start
0

Košarkaši BiH savladali Portugal

Piše: Edin Isanović
Screenshot: BHT
Screenshot: BHT
Košarkaška reprezentacija BiH uspješno je startovala u doigravanju za odlazak na Eurobasket u Poljskoj. Naime, u prvoj utakmici baraža savladan je Portugal rezultatom 62-56.

Izabranici Mensura Bajramovića u meč su ušli dosta disciplinovano. Selektor je posebno zahtijevao agresivnu odbranu. Nakon prve četvrtine rezultat je na semaforu pokazivao 19-11 za našu nacionalnu vrstu. Najefikasniji u prvoj dionici bio je Ivan Opačak sa sedam poena.

U nastavku se prednost povećavala. Treba napomenuti da su izostali precizni šutevi za tri poena kod domaćih, koje su inače njihovo najjače oružje. Razlika je konstantno bila iznad deset poena, a na poluvrijeme se otišlo rezultatom 36-22 za BiH. Opačku se na listi strijelaca priključio Đedović (obojica ubacili devet poena).

U trećoj četvrtini domaći su brzo ušli u bonus zbog konstantnih prekršaja. Prednost je konstantno rasla pa je u 26. minuti utakmice rezultat glasio 49-29. Ovaj period ostao je upamćen po sjajnon zakucavanju Ratka Varde, koji je pokazao da će biti istinsko pojačanje za bh. reprezentaciju. Iako smo u jednom trenutku imali prednost preko 20 poena, Portugalci su serijom od sedam uzastopnih koševa smanjili prednost na 17 razlike (53-36).

Posljednja dionica donijela je pad u igri bh. selekcije, ali i nekoliko čudnih sudijskih odluka na našu štetu. Prednost se topila, ali Portugalci nisu imali snage za potpuni preokret. Ova četvrtina završena je 20-9 u korist domaćih, a krajnji rezultat 62-56 za BiH. Najefikasniji u bh dresu bili su Đedović 16, Varda 14 i Opačak 11 poena.

Naredna utakmica je sa Belgijom u Zenici 8. avgusta.