Pretkvalifikacije za OI
213

Košarkaši BiH poraženi od Poljske, odluka pada u posljednjem kolu

H. H.
Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u poljskim Gliwicama protiv domaće selekcije Poljske rezultatom 85:76 u okviru igra 2. kola pretkvalifikacija za Olimpijske igre te će odluka o prolazu dalje pasti u posljednjem kolu kada igramo protiv Mađarske.
Naš tim je loše otvorio susret i Poljska je povela 6:0, ali vrlo brzo smo se konsolidovali i preokrenuli smo na 7:6. Ipak, bh. košarkaši nisu imali rješenja za vanjski šut Poljske koja je nakon prve dionice imala +8 (27:19).

U drugoj četvrtini Poljska je otišla na dvocifrenu prednost, iako smo u jednom trenutku smanjili na 40:36, ali nakon prvih 20 minuta igre imali smo zaostatak od 50:37.

I u trećoj četvrtini uspjeli smo da dođemo do -3 (57:54), ali od tog momenta uslijedila je velika kriza u igri našeg tima koju je Poljska iskoristila i odlijepila se na velikih 16 poena prednosti (70:54).

Bio je to početak kraja našeg tima koji je u samom finišu uspio samo da ublaži poraz koji je u jednom trenutku prijetio da će biti ubjedljiv, pa će odluka o prolazu pasti u posljednjem kolu kada u srijedu od 21 sat igramo protiv Mađarske koja je doživjela dva poraza.

Najefikasniji u našim redovima bio je Jusuf Nurkić sa 17 poena, Aleksandar Lazić je dodao 15, a Džanan Musa 13 poena.

Poljake su do pobjede predvodili Mateusz Ponitka sa 22 i Michal Sokolowski sa 20 poena, a raspoložen je bio i Jaroslaw Zyskowski sa 13 ubačaja.

Podsjetimo, ukoliko naša reprezentacija zauzme jedno od prva dva mjesta na turniru u Gliwicama, plasirat će se u polufinale gdje će ući i dvije najbolje ekipe iz grupe A u kojoj su Češka, Izrael, Estonija i Sjeverna Makedonija.

Mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre će dobit će samo ekipa koja osvoji turnir.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u Francuskoj neposredno pred početak Olimpijskih igara, a na njemu će učestvovati 24 ekipe koje će se boriti za četiri mjesta koja ne popune ekipe sa Svjetskog prvenstva koje će se održati za nekoliko sedmica.

Bosna i Hercegovina – Poljska 76:85 (19:27, 18:23, 18:20, 21:15)

BiH: Musa 13, Nurkić 17, Garza 5, Atić 7, Halilović 3, Kamenjaš 3, Lazić 15, Alibegović 11, Gegić 2, H. Delalić, Vrabac, Zahiragić.

Poljska: Groselle 2, Sokolowski 20, Ponitka 22, Balcerowski 8, Zolnierewicz, Pluta 8, Garbacz 2, Michalak 5, Miličić 3, Niziol, Witlinski, Zyskowski 13.

Tabela:

Standings provided by Sofascore