Košarka
319

Košarkaši BiH poraženi i u Tuzli od Rusije: Minimalne šanse za plasman na Eurobasket

Piše: Edin Isanović
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Tuzli od Rusije u okviru trećeg kola kvalifikacija za Eurobasket 2017. godine. Za odlazak BiH na Evropsko prvenstvo ostale su samo teoretske šanse.

U utakmici grupe C Rusija je slavila rezultatom 78:67 (22:12, 17:19, 12:24,16:23). Novim porazom bh. košarkaši su plasman na Evropsko prvenstvo sveli na minimum. Za takav scenarij trebala bi im velika pobjeda u Švedskoj od oko 40 razlike, zbog loše koš razlike i poklapanje ostalih rezultata.

Nakon 2009. godine ovo bi moglo biti novo preskakanje Eurobasketa.

Ponovo je presudila loša igra u drugom dijelu. Izabranici Damira Mulaomerovića imali su sjajnu podršku u krcatom Mejdanu. Navijači su još na zagrijavanju skandirali "Hoćemo pobjedu".

Deset poena prednosti u prvoj četvrtini

U prva dva napada Mirza Teletović i Jusuf Nurkić nisu uspjeli poentirati. Ipak, u 3. minuti Teletović dovodi bh. tim u vodstvo 3:0. U narednoj kontri Gordić povećava prednost i diže publiku na noge. No, Voroncević uzvraća tricu i smanjuje na 5:3, a Mozgov postiže dva poena iz faula i dodatnog slobodnog bacanja za minimalno vodstvo gostiju.

Polovinom prve četvrtine bilo je 13:10, a u tim trenucima Teletović je pogodio novu tricu. Koševima Muse, Miloševića i Nurkića bh. tim je dolazio do plus sedam, bilo je 19:12. Potom je Teletović pogodio treću tricu za 22:12. To je bio rezultat prve četvrtine. Bh. tim sjajno je igrao odbranu u prvih deset minuta.

Sjajna odbrana bh. tima

Musinim koševima otvorena je druga dionica. Milošević je dodao jedan poen sa linije slobodnih bacanja za 25:12. Ipak, gosti smanjuju na deset poena razlike već u narednom napadu. Ipak, Milošević tricom vraća na 13 poena razlike.

Teletović sjajnom solo akcijom povećava na 30:15, što je u tim trenucima bila i najveća prednost. Gosti smanjuju, ali Kikanović vraća na 15 poena razlike - 32:17. Domaći su u jednom trenutku imali i 16 poena prednosti, ali su Rusi mini serijom od 6:0 smanjili na deset razlike. Nakon time-outa gosti tricom smanjuju, ali brzo vraća Teletović. Na odmor se otišli kod rezultata 39:31.

Opet pad u trećoj dionici, Teletović se ispucavao

Mozgov sa dva vezana koša smanjuje na četiri poena razlike početkom treće četvrtine. Jusuf Nurkić sa linije slobodnih bacanja postiže jedan koš. Gosti su bolje ušli u treću dionicu. Prednost se topila nakon serije grešaka. Teletović je konstantno forsirao šut koji nije išao. No, selektor Mulaomerović nije želio da ga zamijeni. Nakon 8:8 neriješeno je ponovo bilo u 24. minuti kada su Rusi poravnali na 40:40.

Potom je Milošević postigao prve koševe iz igre za 43:40. No, nakon toga slijedi serija gostiju pa su prešli u vodstvo. Imali su Rusi prednost od tri do pet poena. Vodstvom gostiju 55:51 okončana je treća dionica .Treća četvrtina pripala je Rusima 24:12.

Gosti pogađali, prednost rasla

Četvrta četvrtina počinje tricom gostiju za 58:51. Nastavilo se ispucavanje Teletovića, ali je nakon 11. promašene trice Nurkić sjajno poentirao. Nakon tri minute igre u četvrtoj dionici semafor je pokazivao 58:62.

No, Karašev tricom vraća prednost gostima na sedam razlike. Kada se lomio rezultat Gordić je uzvratio tricu. Međutim, gosti su konstantno pogađali i prednost je rasla. Četiri minute prije kraja vodili su 69:61. Razigrani Rusi igrali su čvrstu odbranu, a kontranapadima su postizali koševe. Bh. tim nije imao način da zaustavi raspucane goste koje je predvodio Mozgov. Bilo je jasno da će gosti slaviti, a krajnji rezultat glasio je 78:67 za goste.

Posljednju utakmicu kvalifikacija bh. tim igra za četiri dana u Švedskoj.

Uz poraz u Mejdanu, večerašnju utakmicu obilježio je i sukob Džanana Muse i Mirze Teletovića na parketu. Na konferenciji za medije nakon meča selektor Mulaomerović je poručio da je sa igračima imao "buran razgovor u svlačionici" dodavši da takvo ponašanje nema opravdanja.

Tabela C-grupe kvalifikacija:

  1. Rusija 3 3 0 246:194 6
  2. BiH 3 1 2 195:232 4
  3. Švedska 2 0 2 144:159 2

Preostali susreti:

  1. septembra: Švedska - BiH
  2. septembra: Rusija - Švedska