Kvalifikacije za SP
411

Košarkaši BiH na teškom gostovanju protiv Francuske

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon senzacionalne pobjede protiv košarkaške reprezentacije Rusije, Bosna i Hercegovina gostuje Francuskoj (20:45 sati) u okviru 2. kola grupe E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini.

Naš tim je u 1. kolu napravio veliku senzaciju i savladao Rusiju u Skenderiji rezultatom 81:76, dok su Francuzi nakon zaostatka od 11 poena razlike na poluvremenu, uspjeli preokrenuti protiv Belgije u gostima i pobijediti je rezultatom 70:59.

Selektor BiH Duško Vujošević upozoravao je bh. javnost da pred meč protiv Rusije ne smije vladati veliki optimizam, jer su Rusi izuzetno opasni bez obzira na izostanak igrača iz NBA lige, kao i određenih igrača iz Eurolige.

Riječima je Vujošević smirivao strasti pred meč, ali svoj tim je spremio da djelima na terenu pokaže šta sve može.

Na krilima pobjede protiv Rusije reprezentativci će pokušati namučiti Francusku koja u svom rosteru nema igrače iz NBA lige i Eurolige, a najveća zvijezda ekipe koju vodi Vincent Collet je iskusni Boris Diaw.

Francuska je favorit pred ovaj meč, ali predstava koju su pružili košarkaši BiH protiv Rusije pokazuje da se s punim pravom možemo nadati osvajanju jednog od prva tri mjesta u izuzetno teškoj grupi E te tako izboriti plasman u drugu rundu kvalifikacija. Jasno, pobjeda protiv Rusije ne smije pomutiti generalnu sliku našeg tima i grupe E, jer BiH je i dalje autsajder grupe.

U rosteru našeg tima protiv Rusije bili su Amar Gegić (Bayern), Nemanja Gordić (Budućnost), Džanan Musa (Cedevita), Edin Atić (AEK), Almir Hasandić (Sloboda), Adin Vrabac (Iberostar Tenerife), Aleksandar Lazić (Mega Bemax), Milan Milošević (Promitheas Patra), Elmedin Kikanović (Monaco), Markus Lončar (Široki), Andrija Stipanović (Cedevita) i Emir Sulejmanović (Montekit Fuenlabrada).

Pored pobrojanih igrača, Vujošević je na spisak za ova dva meča uvrstio Sanija Čamparu (MoraBanc Andorra), Adija Zahiragića (Kakanj), Nedžada Muratovića (Sloboda) i Obrada Tomića (Partizan),

Selektor Francuske Collet je odlučio da će za ovaj meč igrati sljedeći igrači: Andrew Albicy (Andorra), Axel Bouteille (Limoges), Boris Diaw (Paris), Moustapha Fall (Sakarya), Edwin Jackson (Guandgdong), Mouhammadou Jaiteh (Limoges), Julien Axel (Dijon), Lahaou Konate (Nanterre), Alain Koffi (Pau Orthez), Louis Labeyrie (Strasbourg), Paul Lacombe (Monaco) i Élie Okobo (Pau-Lacq-Orthez).

Utakmica između Francuske i BiH počinje večeras u 20:45 sati, a možete je pratiti na kanalu Sport Klub 1, kao i putem tekstualnog prijenosa na portalu Klix.ba.