KS BiH odlučio
90

Košarkaši BiH ipak putuju u Litvaniju na utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

D. P.
Zmajevi su prije dva dana poraženi od Litvanije (Foto: A. K./Klix.ba)
Zmajevi su prije dva dana poraženi od Litvanije (Foto: A. K./Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ipak putuje u Litvaniju nakon što je iz ove zemlje, ali iz FIBA-e stigao garant o sigurnosti svih aktera utakmice.
Nakon poraza od Litvanije u prvoj utakmici, postojala je ozbiljna vjerovatnoća da košarkaši BiH neće putovati u Litvaniju zbog nemira koji se dešavaju u Ukrajini.

Kako je i Litvanija proglasila vanredno stanje u zemlji, iz KS BiH su procijenili da odlazak u ovu zemlju ne bi bio siguran. No, nakon što je FIBA odbila zahtjev za odgodu utakmice, bh. košarkaši će ipak otputovati na utakmicu četvrtog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

"Dobili smo sigurnosne garancije od Košarkaškog saveza Litvanije i FIBA-e čija su službena lica već u Vilniusu. A od Ministarstva vanjskih poslova BiH smo dobili preporuku da možemo otpuovati i osjećati se sigurno", istakao je za Klix.ba portparol KS BiH Hajrudin Prolić.

Trenutno je najveći problem način na koji će reprezentativci BiH otputovati u Litvaniju.

"Trenutno tražimo način i čarter let kako bi eventualno stigli na utakmicu. Još uvijek ne znamo da li ćemo uopšte dobiti priliku da otputujemo. Još uvijek ne znamo u kojem igračkom kadru bismo mogli nastupiti u Vilniusu. Jer se dio naših košarkaša već vratio u svoje klubove. U svakom slučaju bez sumnje ko god bude tu na okupu, ostaviće srce na terenu u Litvaniji. Bitno je naglasiti da je u ovom trenutku najvažnije da izbjegnemo teške sankcije koje bi bh. košarka pretrpjela u slučaju nepojavljivanja na utakmici u Litvaniji. Zbog toga činimo sve da bismo u jako tijesnom vremenskom peirodu organizovali put u Litvaniju", obrazložio je PR KS BiH.

Podsjetimo, jučer je generalni sekretar KS BiH Amer Čolan poručio da su u krovnoj kući bh. košarke procijenili da situacija nije idealna za odlazak u rizično područje.

“Cijeli dan smo procjenjivali situaciju i donijeli zaključak kako ovo nije trenutak kada naša reprezentacija treba putovati u rizično područje. To je stav Košarkaškog saveza BiH, stručnog štaba i igrača. Diplomatskim kanalima dobili smo informaciju o proglašenju vanrednog stanja u Litvaniji, dakle države koja graniči s Rusijom i Bjelorusijom, a koje su uključene u sukob u Ukrajini. Stoga nas niko ne može ubijediti da nismo donijeli ispravnu odluku. Zasad ne znamo kakve posljedice ćemo snositi od strane FIBA, ali u ovom trenutku nam je puno važnija sigurnost naših reprezentativaca i stručnog štaba”, kaže generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Susret između Litvanije i BiH igra se sutra s početkom u 18:30 sati, a problem reprezentativcima BiH može predstavljati i to što se na gostovanje odlazi bez treninga.