VIDEO
/
Košarkaš sa Univerziteta postigao 89 koševa na utakmici

T
Totalsport
22.11.2011. u 19:17
0
7
Košarkaš sa Univerziteta postigao 89 koševa na utakmici
0
U meču univerzitetskih košarkaških ekipa 3. divizije NCAA lige Grinnell je u subotu pobijedio Principia College 145-97. Čak je 89 koševa za pobjedničku ekipu postigao jedan košarkaš.


Riječ je o Griffinu Lentschu, beku-šuteru i studentu treće godine, koji je za 36 minuta provedenih na parketu gađao 27-55 iz igre, pri čemu je pogodio 15 trica, dok je s linije slobodnih bacanja bio skoro pa savršen pogodivši 20 od 22 šuta.

Prijašnji njegov najbolji učinak u studentskoj karijeri je iznosio 36 koševa. U subotu ga je premašio već na poluvremenu. Do kraja je ostvario najbolji napadački učinak svih tri NCAA divizije u posljednjih 57 godina.

"Kako sam proslavio tu brojku? Došao sam kući i legao u krevet. Znao sam da se nakon toga neću moći ustati. Listovi su me ubijali", rekao je Lentsch i dodao:

"Pokušao sam se fokusirati na svaki napad i koristiti svaku priliku koja se nudila za otvoreni šut. No, ne mislim da to mogu činiti svake večeri, niti mislim da bi to bilo dobro za ekipu. Mislim da je najbolje da svaki igrač bude uključen u igru kako bismo ritmom igre slamali suparničke ekipe".

Trener Grinnella svom je talentiranom napadaču ponudio da odigra šuterski divlju utakmicu kako bi procijenio njegove limite. U ekipi je inače običaj da 12 do 15 igrača, koliko ih ima pravo nastupiti tokom jedne utakmice, igraju podjednako u rotaciji, svaki između 10 i 15 minuta.

Lentschove napadačke sklonosti otprije su vrlo dobro poznate treneru, no onih ih je susprezao jer je smatrao da ostatak ekipe nije u stanju pratiti njegov "run-and-gun" princip, odnosno neprestano igrati košarku u punom sprintu u obadvjema pravcima.

Lentschovih 89 koševa rekord je za 3. diviziju NCAA lige. Dosadašnji je, sa 77 koševa, držao Jeff Clement, također bivša Grinnellova zvijezda, iz 1998. godine.

Kad su u pitanju dvije više razine američke univerzitetske košarke, Lentsch se probio na treće mjesto vječne liste najboljih strijelaca u jednoj utakmici. Rekord sa 113 koševa iz 1954. godine drži Clarence "Bevo" Francis iz Rio Grandea, dok je Furmanov Frank Selvy iste te godine ubacio okruglih stotinu koševa na utakmici.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: