Incident u finišu
3

Košarkaš iz Angole udario Italijana glavom na SP-u, mnogi se odmah prisjetili Zidanea

K. H.
Košarkaš reprezentacije Angole Leonel Paulo napravio je nepromišljen potez u meču 2. kola Svjetskog košarkaškog prvenstva koje se trenutno održava u Kini, a on je pred kraj susreta protiv Italije udario protivničkog igrača Alessandra Gentilea glavom u lice.

Incident se dogodio 16,6 sekundi prije kraja meča kada je pitanje pobjednika već uveliko bilo odlučeno, a do sukoba je došlo nakon jednog duela poslije kojeg je italijanski košarkaš gurnuo Pauloa.

Gentile je bio u bloku jednom od svojih saigrača, Paulo mu je stajao veoma blizu i nije se šedio bez obzira što je bio kraj meča, što je očigledno nije svidjelo Italijanu koji je ljutito reagovao na takvu igru svog protivnika i odgurnuo ga je od sebe.

Sudija je odmah svirao prekršaj u napadu, a samo nekoliko sekundi nakon toga Paulo se unio u lice italijanskom košarkašu i pri tome ga je udario glavom. Brojni svjetski mediji ovaj incident povezali su s onim iz finala Svjetskog prvenstva 2006. godine kada je Zinedine Zidane glavom u prsa udario Marca Materazzija.

Srećom, košarkaši Angole i Italije odmah su reagovali i spriječili su veći incident između ova dva košarkaša, a što se tiče same utakmice, Italija je ostvarila pobjedu rezultatom 92:61, što je njihov drugi trijumf na Svjetskom prvenstvu.