Potpuna dominacija
69

Košarkaš Clevelanda ispisao historiju NBA lige nakon što je protiv Chicaga ubacio 71 poen

K. H.
Donovan Mitchell (Foto: Instagram)
Donovan Mitchell (Foto: Instagram)
Košarkaš Cleveland Cavaliersa Donovan Mitchell odigrao je fenomenalan meč u pobjedi svog tima protiv Chicago Bullsa rezultatom 145:134, a na kraju je ukupno ubacio 71 poen te imao 11 asistencija.

U spomenutom meču pobjednik je odlučen nakon produžetaka, a dodatno vrijeme za igru izborio je upravo Mitchell, koji je tri sekunde prije kraja namjerno promašio slobodno bacanje te nakon toga uhvatio loptu i pogodio za poravnanje.

Ovo je bila prva utakmica u historiji NBA lige na kojoj je jedan igrač zabio više od 70 poena i asistirao barem 10 puta, a postao je i tek treći igrač u ovom stoljeću, nakon Kobea Bryanta i Devina Bookera, koji je ubacio 70 poena na jednom meču. Ukupno, sedam igrača je u historiji NBA lige uspjelo u tome.

Wilt Chamberlain je u karijeri šest puta ubacivao više od 70 poena, a takav podvig još su ostvarili David Thompson, Elgin Baylor i David Robinson.

Ukupno, Mitchell je imao 22 ubačena poena iz igre iz 34 pokušaja, odnosno ubacio je sedam od 15 pokušaja za tri poena. S linije za slobodnih bacanja šutirao je 25 puta, a 20 je bio precizan. Uz spomenutih 11 asistencija, imao je i osam skokova i samo dva su ga dijelila od triple-double učinka.

U ovoj sezoni Mitchell je odigrao ukupno 33 meča, a u prosjeku ubacuje 28 poena, dok je ukupno u NBA ligi odigrao 378 mečeva i trenutno je na prosjeku od 24.2 poena po meču.