Košarka
291

Košarka u 2015. godini: Kadeti na krovu Evrope, juniori četvrti, Musa i Gajić briljirali

Piše: Edin Isanović
Doček zlatnih kadeta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Doček zlatnih kadeta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Da je košarka jedan od najtrofejnijih bh. sportova pokazala je i 2015. godina. Kadeti su postali prvaci Starog kontinenta, osvajači su zlata na Ljetnom olimpijskom festivalu mladih u Gruziji (prva olimpijska medalja za BiH u kolektivnom sportu), junori su zauzeli četvrto mjesto na EP-u, djevojke u kategoriji U-20 su se plasirale u A diviziju sa omjerom devet pobjeda i nijedan poraz na prvenstvu Evrope.

Džanan Musa proglašen je najboljim igračem Evrope u svojoj konkurenciji, a osim njega u prvoj petorici kontinentalne smotre bio je i Njegoš Sikiraš. Edin Atić izabran je u petorku EP-a za juniore, dok je Marica Gajić bila najbolja igračica prvenstva U-20 B divizije.

Seniori su pokvarili dojam jer na Eurobasketu u Francuskoj nisu uspjeli izboriti priželjkivani drugi krug. Razlog treba tražiti u činjenici da je naš državni tim igrao bez Teletovića, Nurkića i Đedovića.

Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, zadovoljan je urađenim.

"U 2015. godini sedam košarkaških reprezentacija BiH nastupalo je na evropskim prvenstvima. Kadetska selekcija nastupila na Olimpijskim igrama mladih - EYOF u Gruziji. Zlatna medalja U 20 žene i plasman na EP u A diviziji 2016., polufinale U18 muškarci, zlato na EYOF-u kadeta i zlatna medalja na prvenstvu u Litvaniji su rezultati kojima bi se ponosile i najveće košarkaške zemlje Evrope. Žal ostaje za EP u Francuskoj za seniore na kojima smo bili bez trojice vrhunskih igrača. Tvrdim da bi sa Duškom Ivanovićem uz sve igrače bili u borbi za medalju", kazao je za Klix.ba Mahmutović.

Kadete dočekalo 50.000 navijača u centru Sarajeva

Sve nabrojano pokazuje kako je čarobna igra pod obručima obilježila bh. sport u godini na izmaku. Svakako, najveći uspjeh imali su kadeti. Prvo su na Ljetnom olimpijskom festivalu mladih u Gruziji dotakli vrh. Pobjeđivali su redom Letoniju, Gruziju, Tursku, Njemačku i na kraju Španiju rezultatom 89:79. Nakon toga uslijedio je odlazak na Prvenstvo Evrope u Litvaniji. Predvođeni sjajnim trenerom Josipom Pandžom vrijedno su analizirali suparnike i potajno očekivali uspjeh. Iz utakmice u utakmicu igrali su sve bolje i pomalo neočekivano stigli su do finala. Tu ih je čekao domaći tim Litvanije.

Nakon izvanredne igre Musa, Čampara, Sikiraš i drugi osvojili su zlato na smotri najboljih kadeta Starog kontinenta. Doček u gradu na Miljacki bio je nezaboravan. Više od 50.000 navijača u centru grada klicalo je mladim bh. košarkašima.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Ljubitelji čarobne igre pod obručima upoznali su u augustu 2015. godine Džanana Musu. Ostat će upamćen kao jedini igrač prvenstva koji je bio u top 5 u tri najvažnija parametra košarkaške igre - poeni, skokovi i asistencije. Bio je vođa generacije, a od njega se u budućnosti očekuju novi uspjesi. Musa je rođen u Bihaću 1999. godine.

I juniori zaslužuju "palac gore"

Muška košarkaška juniorska reprezentacija osvojila je četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Grčkoj. Juniore je u polufinalu zaustavila Turska, a u borbi za treće mjesto selekcija Litvanije je bila uspješnija. Iako se nisu domogli medalje, juniori zaslužuju "palac gore". U narednom periodu će nastaviti koračati stazama uspjeha. Edin Atić je izabran u prvu petorku prvenstva, u prosjeku je postizao 16 koševa.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Bh. košarkašice u kategoriji do 20 godina bile su fantastične na Evropskom prvenstvu B divizije koje je održano u julu ove godine u Crnoj Gori. U devet odigranih utakmica, upisano je isto toliko pobjeda. Redom su padali Grčka, Crna Gora, Švedska, Bugarska, Litvanija, Izrael, Rumunija, Velika Britanija i Austrija.

Briljirala je Marica Gajić. Izabrana je za najkorisniju košarkašicu prvenstva. Predvodila je bh. tima u svim trijumfima, bilježila je 20,1 poen u prosjeku. Marica će biti i najvažnija igračica seniorske reprezentacije koja se vratila na košarkašku scenu. Također, Gajić je bila i MVP Ženske regionalne košarkaške lige. Rođena je u Bijeljini 1995. godine.

BiH je košarkaška zemlja

Podbacili su seniori koji na takmičenju u Francuskoj nisu uspjeli da izbore dugoočekivani drugi krug. Porazi od Poljske, Francuske, Finske, Rusije i pobjeda protiv Izraela bio je učinak izabranika Duška Ivanovića. Selektor je bio hendikepiran neigranjem Teletovića, Đedovića i Nurkića. Bez dvojbe, to je utjecalo na konačan ishod.

Sve u svemu, 2015. godina bit će upisana kao izuzetno uspješna za Košarkaški savez BiH. Sve pohvale zaslužuju zaposleni na čelu sa generalnim sekretarom Harunom Mahumutovićem i direktorom svih reprezentacija Igorom Stojanovićem.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH istakao je za naš portal kako su posljednje četiri godine, kada je bh. košarka u pitanju, vrlo uspješne.

"Košarkaške reprezentacije BiH su u tom periodu izborile 14 evropskih i jedno svjetsko prvenstvo. Od 1992. godine do danas ne znam da li se bar jedna reprezentacija BiH u kolektivnim sportovima plasirala na EP. BiH je košarkaška zemlja. Napravili smo temelje za budućnost u kojoj možemo očekivati medalje i u seniorskoj konkurenciji", zaključio je Mahmutović.