NBA.com
0

Kobe Bryant košarkaš decenije

Totalsport
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Službena internet stranica NBA lige (NBA.com) izabrala je one najbolje tokom posljednje decenije, a za najboljeg pojedinca je izabrala Kobe Bryanta.

Taj 31-godišnji košarkaš je aktuelni MVP finala i nositelj NBA prstena, nakon što su prošle sezone njegovi Los Angeles Lakersi pobijedili u velikom finalu Orlando.

Kobe Bryant je sa četiri NBA prstena drugi u posljednjoj deceniji po tom pitanju zajedno sa O'Nealom. Prvi je, pak, Robert Horry koji ih je osvojio pet (tri s Lakersima i dva sa San Antonijem), a u daljnjem obrazloženju NBA.coma stoji da ne treba niti naglašavati Kobeove najnovije dosege i uspjehe, već se vratiti u prošlost kada je kao 20-godišnjak također bio ključ uspjeha Lakersa.

Podsjetimo da su Lakersi u eri sa Shaquilleom O'Nealom i Kobe Bryantom osvojili tri NBA naslova zaredom. U sezoni 1999/00 su pobijedili Indianu 4-2, godinu poslije Philadelphiju 4-1 i još jednu godinu kasnije New Jersey 4-1.

"Prva godina je bila najbitnija, a u velikom finalu, u četvrtoj utakmici pri rezultatu 2-1 za Lakerse, svi su očekivali izjednačenje na 2-2 Indiane. Počeo je produžetak, Shaq O'Neal je sjedio na klupi zbog napravljenih prekršaja, a onda je loptu u ruke uzeo Kobe Bryant i u produžetku zabio osam poena", stoji u napisima NBA.coma.

Dodajmo da je iste sezone Bryant napravio sličnu stvar u finalu Zapada, gdje su Lakersi u sedmoj utakmici dobili Portland. I tada je zadnju četvrtinu ponio na svojim leđima dok je O'Neal sa pet osobnih pogrešaka većinu tog dijela igre proveo na klupi.

NBA.com se odlučio i za petorku decenije koju upotpunjuju:

Steve Nash (Phoenix), Kobe Bryant (LA Lakers), Kevin Garnett (Minnesota, Boston), Tim Duncan (San Antonio), Shaquille O'Neal (LA Lakers, Miami, Phoenix, Cleveland).

Za ekipu decenije su izabrani San Antonio, trostruki i LA Lakers, četverostruki prvaci. Trener desetljeća je, pak, Phil Jackson iz LA Lakersa.

Ostali izbori decenije:

Koš sa zvukom sirene: LeBron Jamesu u doigravanju protiv Orlanda (2008/09)

Zakucavanje: Amare Stoudemire preko Olowokandija (2002.), Tracy McGrady preko Bradleyja (2005.) i Baron Davis preko Kiriljenka (2007.)

Izvedba u jednoj utakmici: 81 poen Kobea Bryanta protiv Toronta (2006.), 29 poena zaredom LeBrona Jamesa protiv Detroita (2007.) i 13 poena u 33 sekunde Tracyja McGradyja protiv San Antonija (2004.)

 

NBA