Domaćini turnira Eurolige
0

Klub košarke u kolicima 3K: Ostavit ćemo srce na terenu

FENA
Klub košarke u kolicima 3K Sarajevo 8. i 9. marta bit će domaćin zvaničnog IWBF turnira Eurolige.

Pored domaćina takmičenja, na turniru će učestvovati: EMV-Meyzieu Villefrance iz Francuske, KKI Dunav iz Srbije, FC Kaiserslautern Rolling Devils iz Njemačke i Akropol Norrbacka HIF iz Švedske. Turniru će prisustvovati i zvaničnici i sudije iz Belgije, Poljske, Turske, Slovenije i Hrvatske.

"I pored teške finansijske situacije uspjeli smo ispuniti uvjete za organizaciju turnira koji je sigurno jedan od najznačajnijih sportskih događaja u BiH u 2013. godini. Pobjednik turnira će ostvariti plasman na finalno takmičenje u Badajosu u Španiji", izjavio je direktor turnira Igor Mandić, na danas održanoj konferenciji za medije.

Trener 3K Sarajevo Sabahudin Keč naglasio je da u Sarajevo dolaze najbolje evropske ekipe u kojima igraju reprezentativci i najbolji svjetski igrači košarke u kolicima. On je kazao da je BiH jedna od šest najboljih zemalja Evrope u tom sportu, ali da je na začelju po ulaganjima.

"Nadam se da ćemo se dokazati pred našima navijačima. Sigurno ćemo ostaviti srce na terenu i pokušati ostvariti što bolji plasman. Imamo 12 spremnih igrača koji će se potruditi da predstave Sarajevo i BiH u najboljem svjetlu. Finansije su naš najveći problem. Ako bi i osvojili turnir u Sarajevu pitanje je da li bi imali sredstva da otputujemo u Španiju", objasnio je Keč.

Košarka u kolicima je najskuplji sport za osobe s invaliditetom. Potrebna su znatna ulaganja za vrhunske rezultate, ali sportisti iz BiH manjak novca nadoknađuju patriotizmom, zalaganjem i timskim radom.

Utakmice Eurolige će se igrati u dvorani "Ramiz Salčin", a ulaz će biti slobodan. Predstavnici Kluba košarke u kolicma 3K Sarajevo pozvali su navijače da dođu u što većem broju i bodre svoj klub u jednom od najvećih evropskih takmičenja.