Bradić za Klix.ba
167

KK Bosna slavi 70 godina postojanja: Nemojte sumnjati da ćemo još biti tu

K. H.
KK Bosna danas, u 2021. godini kada klub slavi 70. rođendan, zauzima četvrtu poziciju u Prvenstvu Bi (Foto: I. Š./Klix.ba)
KK Bosna danas, u 2021. godini kada klub slavi 70. rođendan, zauzima četvrtu poziciju u Prvenstvu BiH za košarkaše (Foto: I. Š./Klix.ba)
KK Bosna danas, u 2021. godini kada klub slavi 70. rođendan, zauzima četvrtu poziciju u Prvenstvu BiH za košarkaše, a u razgovoru za Klix.ba predsjednik kluba Almir Bradić otkrio je dio poteškoća s kojima se klub nosi te govorio o ambicijama za ovu i narednu sezonu.

Šta je i kako izgleda novi početak, kako je klub disao 70 godina i možemo li nakon svega uopšte pomišljati da bi jednog dana mogao doći kraj? Kome je to u interesu, ako u interesu već nije da klub opet bude najbolji? Kako je Bosna pala na dno, digla ste, pa opet pala i na kraju unatoč svemu opstala... Gdje se izgubila priča o ljubavi jednog velikog košarkaškog kluba i njegovog grada, a koji ga je, čini se sve izvjesnije, počeo zaboravljati?

"Bosna je tu, bila je tu jučer i nemojte sumnjati da će tu biti sutra", kaže nam na početku razgovora Almir Bradić, predsjednik ovog sarajevskog košarkaškog kluba.

"U slavljeničkoj godini najbitnije je vidjeti klub u najvišem rangu. Prošle godine smo se vratili, skupili se u posljednji čas i uspjeli napraviti dobru ekipu koja je bila konkurentna i koja nas je dovela do pozicije u kojoj smo sad. U uslovima kakvi jesu i situaciji koja nije idealna, uspjeli smo ipak doći na jedan zadovoljavajući nivo što pokazuju i naše posljednje utakmice. Nadamo se da možemo izboriti plasman u Ligu za prvaka, a to bi svakako bio veliki korak za sve nas koji smo dio trenutne Bosnine priče", rekao je predsjednik bivšeg evropskog prvaka na početku razgovora.

Sve zasluge idu igračima

Kaže nam kako je najteže objasniti igračima probleme s kojima se klub suočava, a posebno pod okolnostima da svi oni očekuju jednu uspješnu Bosnu i žrtvujući sebe vjeruju da bolji dani za ovaj klub mogu doći.

"Uvijek je to hodanje na ivici, a igrači koji dolaze ovdje svjesni su te situacije. Kada se osvrnemo na prethodne godine, najveći uspjeh je to što su svi igrači koji su bili dio našeg kluba davali maksimum, istrpili su mnoge probleme i ja im ovom prilikom čestitam i zahvaljujuem im se. Apsolutno svima. Bez takve ekipe i tih igrača danas ništa ne bi bilo moguće", kaže Bradić koji se potom osvrnuo na trenutnu ekipu i rezultate koji su ostvareni:

"Kasno smo se okupili uoči početka sezone, bili smo u jednoj, drugoj pa trećoj izolaciji, nikako se nije dalo da ekipa u kontinuitetu trenira i igra skupa, ali smo svejedno dali sve od sebe, igrali muški i pokazali poštovanje prema imenu i grbu KK Bosna. To je duhovna pobjeda koja se nakon svega mora istaći. Isto tako, moram reći da takav odnos ne može biti jednostran i da mi kao klub trebamo uzvratiti isto, ipak su oni ti koji izvršavaju 'zadatke' i koji donose uspjehe."

Bradić nam kaže kako je Košarkaški klub Bosna personifikacija našeg društva i rodne grude.

"KK Bosna je personifikacija naše rodne grude i sam trenutak kada neko izgovara ovo časno ime izaziva dozu ushićenja i ponosa. I čvrsto stojim iza ovoga što sam rekao. Od Sarajeva, preko čitave Bosne i Hercegovine i u državama bivše Jugoslavije. Bosna je promovisala grad kroz čitavu svoju historiju, posebno u vrijeme kada smo postali prvaci Evrope. Grad Sarajevo, ili preciznije rečeno košarka u našem gradu živi za KK Bosna i vidjeli smo kako su svi reagovali kada je klub prolazio kroz najteže dane u historiji. Svi zajedno smo stavili do znanja da ljudi vole ovaj klub i žele mu sve najbolje", ističe Bradić i dodaje:

"Bosni treba Sarajevo i obrnuto. KK Bosna treba Skenderiji, treba svim gradskim opštinama... Ako ne bude Bosne, a bilo je trenutaka kada je to bilo izvjesno, neće biti ni nas. Nadam se da to toga nikada neće doći, ma ko bio tu i koliko god teško u nekom trenutku bilio, vjerujem da klub opet može sijati kao nekada i vratiti se na stare staze slave."

Sistem nije adekvatan - nakaradan je

Prvi čovjek Bosne kaže da problem sportu u našem gradu predstavlja nakaradan sistem i da je društveni problem situacija u kojoj sportski klubovi moraju preživljavati.

"Nažalost, a prema onome što sam ja vidio i zaključio, problem je sistem koji funkioniše na nivou grada, opštine i kantona. Sistem odlučivanja u pomoći i podršci klubovima nije adekvatan jer, priznat ćete, ne može se isto tretirati pomoć Bosni i nekoj školi košarke, uz dužno poštovanje prema svima i uz želju da će jednog dana svi dobiti pomoć onoliku koliko je potrebno da bi sport i košarka u ovom gradu napokon krenuli putem svjetle budućnosti. Sistem u kojem sport preživljava je nakaradan i uz to moćni privrednici nemaju baš nikakvu stimulaciju da pomažu sportskim kolektivima, što nas sve dovodi u jednu veoma tešku i opasnu po društvo situaciju", kaže nam Bradić koji dalje objašnjava:

"Sve se na kraju svodi na prijateljski odnos, a moram reći da KK Bosna trenutno ima na raspolaganju jednog uspješnog sarajevskog privrednika koji se javio i ponudio bezuslovnu pomoć i samim tim mnogo olakšao funkcionisanje kluba u ovom teškom trenutku. Što se tiče pomoći državnih struktura, onda treba reći samo jedno: Kada žele pomoći, onda mogu pronaći način i za sve im treba maksimalno pet minuta. Kada neće, onda se pozivaju na kojekakve regulative, standarde i deklaracije. Što se tiče investitora, ja sam to vidio kao svjetlo na kraju tunela, najavio sam to možda čak i spektakularno, a onda sam gledao isti taj tunel kako se urušio...", otkriva nam Bradić.

Kaže da se toj priči, kada su skupili svu potrebnu dokumentaciju, izgubio svaki trag.

"Osigurali smo njegovom pravnom zastupniku svu dokumentaciju KK Bosna i KK Royal, sve smo osigurali i rečeno nam je kako je prvi dojam zadovoljavajući, a nakon toga ne znam šta se desilo. Ono što je od nas traženo mi smo uradili, ali eto, tako je to kod nas...", kaže Bradić.

Za kraj, Bradić je rekao da Bosnu očekuje nastavak borbe u ovoj sezoni, a da klub planira još snažniji i stabilniji ući u narednu sezonu.

"Nama ostaje i očekuje nas velika borba u ovoj sezoni i želja da je pokušamo privesti i završiti na što je moguće bolji način. Cilj nam je što kvalitetniji i snažniji ući u narednu sezonu i dočekati klupski rođendan u dobroj situaciji, s dobrom ekipom i nadom da se najbolja bh. košarka jednog dana opet može igrati u mečevima KK Bosna", završio je Bradić.