Košarka
71

Kikanović i Stipanović: Spremni smo za Eurobasket, bit ćete ponosni na nas

Piše: D. B.
Košarkaški savez BiH danas je održao konferenciju za medije uoči odlaska naše seniorske reprezentacije u Francusku, gdje će nastupiti na Eurobasketu. Medijima su se obratili generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović, selektor Duško Ivanović te reprezentativci Elmedin Kikanović i Andrija Stipanović.
Harun Mahmutović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Harun Mahmutović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Povod za današnje druženje je sutrašnji odlazak seniora na Eurobasket. Ovo nam je deseti put da odlazimo na EP, što s ponosom govorim. Momci su na okupu 50 dana, vrijedno su trenirali, ostavili svoje porodice da bi se borili za svoju državu. Hvala im u ime KSBiH i moje lično ime. Siguran sam da ova ekipa ima veliki karakter, momci su odlični, a dosad su posao odradili bez incidenta. Trebat će nam malo sportske sreće da se nađemo u drugom krugu. Naglašavam da imamo najboljeg trenera. BiH će biti ponosna na naše reprezentativce", izjavio je generalni sekretar Harun Mahmutović.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Selektor Duško Ivanović je izrazio veliko zadovoljstvo obavljenim pripremama, kao i optimizam za nastup na Eurobasketu.

"Zaista sam veoma zadovoljan pripremama, a i igrači su došli dobro pripremljeni. Također, zadovoljan sam ambicijama, mentalitetom i karakterom. čak i u utakmicama koje smo gubili, nešto smo naučili. Nadam se da sav taj karakter i ambicije mogu biti naš kvalitet, kao i naša timska igra i borbenost. Sada se trebamo fokusirati na Poljsku. Od početka će biti teško, moramo biti spremni na to", rekao je Ivanović.

Duško Ivanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Duško Ivanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Prva utakmica na Eurobasketu neće odlučiti sudbinu našeg državnog tima.

"Susret s Poljskom neće odrediti našu sudbinu, ali ipak razmišljamo samo o toj prvoj utakmici. Ni pobjeda ni poraz neće biti odlučujući jer imamo Izrael, Finsku i Rusiju. Moramo biti spremni i na situaciju da posljednja utakmica odlučuje", dodao je Ivanović.

O Nihadu Đedoviću, Jusufu Nurkiću i Mirzi Teletoviću, bh. košarkašima koji su otkazali nastup na Eurobasketu, selektor nije želio govoriti.

"Ovih 12 momaka koji su u reprezentaciji od prvog dana priprema zaslužuju da se priča o njima", jasan je bio selektor naše reprezentacije.

Elmedin Kikanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Elmedin Kikanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Nakon Ivanovića se novinarima obratio reprezentativac Elmedin Kikanović.

"Odradili smo kvalitetne pripreme, odigrali 12 utakmica koje su bile jake provjere, tako da spremni dočekujemo Eurobasket. Atmosfera je na zavidnom nivou, spremni smo, motivisani i fokusirani na utakmicu s Poljskom. Kroz pripremne turnire smo pokazali da smo podigli formu i spremni idemo na EP. Nadam se da ćemo ostvariti cilj, a to je drugi krug", izjavio je Kikanović.

Od njega se očekuje najviše, ali pritisak ne osjeća.

"Nema pritisaka, nije bitno ko će poentirati. Naša snaga leži u timu. Timskom igrom i jakom odbranom želimo nametnuti našu igru i tako dobijati utakmice", istakao je Kikanović.

Andrija Stipanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Andrija Stipanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Reprezentativac Andrija Stipanović je obećao da će naš tim dati sve od sebe te je istakao da će navijači biti ponosni.

"Pripreme smo odradili vrhunski, 50 dana radili veoma dobro. U nekim od 12 utakmica smo igrali bolje, u nekim lošije, isprobali neke kombinacije i spremni idemo na Eurobasket. Dat ćemo sve od sebe i narod će u tom pogledu biti ponosan na nas. Uz malo sreće možemo u drugi krug", rekao je Stipanović.

Eurobasket se igra od 5. do 20. septembra.