Finale litvanskog play-offa
0

Kenan Bajramović briljirao u dresu Lietuvos Rytasa

Totalsport
Kenan Bajramović
Kenan Bajramović
Košarkaši Lietuvos Rytasa pobijedili su u svojoj Siemens Areni u Viljnusu ekipu Žalgirisa 89-75 u petoj utakmici finala doigravanja LKL lige. U seriji na četiri pobjede, Lietuvos Rytas je poveo s 3-2.

Još samo jedna pobjeda dijeli Lietuvos Rytas do odbrane naslova litavskog prvaka, koje su prošle sezone osvojili savladavši Žalgiris sa 4-1 u pobjedama. Radi se o sudaru jedina dva prvaka Litve od formiranja LKL lige 1993. godine. Žalgiris je osvojio 12, a Lietuvos Rytas četiri titule.

U petoj utakmici, pred gotovo 9.000 gledatelja, domaćin je krenuo jako od početka i poveo s 11-0 nakon samo tri minute igre, te njegova pobjeda ni u jednom trenutku nije došla pod znak pitanja.

Najbolji igrač i strijelac utakmice bio je bh. krilni centar Kenan Bajramović. U više od 37 minuta igre postigao je 21 koš (6-11 za dva poena, 1-2 za tricu, 6-7 slobodna bacanja), uz 9 skokova, 3 asistncije i jednu osvojenu loptu, pa mu trener domaćina, slavni Rimas Kurtinaitis, vjerovatno nije zamjerio i zbog pet izgubljenih lopti.

U Žalgirisu, s iskusnim Dainiusom Šalengom u ulozi igrača i trenera, nakon što je vlasnik kluba Vladimir Romanov, smijenio trenera Dariusa Maskoulinasa usred doigravanja, najefikasniji je bio Martinas Pocius s 21 košem.

Sljedeća, šesta utakmica finala doigravanja na rasporedu je 20. svibnja u Kaunasu. U slučaju pobjede Žalgirisa, o prvaku će odlučivati posljednji, sedmi dvoboj 24. ovog mjeseca u Viljnusu.

LKL liga, finale doigravanja:

Lietuvos Rytas - Žalgiris 89-75

Lietuvos Rytas vodi s 3-2 u pobjedama