Košarka
0

Kareem Abdul-Jabbar boluje od leukemije

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Jedan od najvećih košarkaša svih vremena, Kareem Abdul-Jabbar (62), odlučio je s javnošću podijeliti tužnu vijest da boluje od leukemije.

Tokom 20-godišnje NBA karijere Abdul-Jabbar je bio poznat po svojoj vrhunskoj spremi i izdržljivosti, a ostavio je neizbrisiv trag patentiravši popularnu “udicu”.

U karijeri je ukupno osvojio šest naslova NBA prvaka i isto toliko nagrada za najkorisnijeg igrača lige (MVP), a jedina ozbiljna povreda koja ga je zadesila bio je lom zapešća. Osim toga bio je posve zdrav. Sve dosad.

  • Zamislite kako sam se ja osjećao. Bilo je zastrašujuće. Čujete riječ leukemija i to je nešto što doista utječe na vas – rekao je Abdul-Jabbar u intervjuu za Manhattan.

Njegova bolest nije izolirani slučaj u porodici, jer je djed slavnog košarkaša umro od leukemije. Slično se skoro dogodilo i mom ocu.

Prva osoba koja mu je pala na pamet kada je saznao za bolest bio je njegov blizak prijatelj koji je umro od leukemije.

  • Bio je slab, glas mu je blijedio, a njegove krvne žile su se raspadale. Bilo je užasno. Nakon što mu je bolest dijagnosticirana umro je za četiri sedmice. Ja sam mislio da sam na istom putu. Ali nemam takav tip leukemije. Međutim, samo kada čujete tu riječ, morate se bojati.

Abdul-Jabbar je u decembru prošle godine saznao da boluje od kronične mijeloidne leukemije, raka krvi i koštane srži u kojem tijelo proizvodi kancerogena bijela krvna zrnca.

  • Prošlo je skoro godinu dana kako mi je dijagnisticirana. Moja prva reakcija je bila da se moram boriti, boriti za vlasiti život.

Sreća u nesreći je da je bolest otkrivena u ranoj fazi.

  • Morate slušati specijalista i slijediti njegove upute egzaktno. Morate uzimati lijekove i redovito testirati krv kako bi bili pod konstantnim nadzorom.

Na kraju je slavni bivši košarkaš (Milwaukeeja i LA Lakersa) otkrio zašto je odlučio javno obznaniti svoju bolest.

  • Mislim da neko kao ja, koji sam javno lice, može pomoći drugima i spasiti živote. Želio bih poslati poruku da je ova bolest izlječiva. Želim poručiti ljudima da idu kod doktora i da redovno uzimaju lijekove. S bolešću se može nositi i nastaviti živjeti smislenim životom.

Dvije decenije nakon penzionisanja Abdul-Jabbar i dalje drži rekord po najvećem broju koševa postignutih u NBA ligi svih vremena (38.387). Borba protiv teške bolesti nova je bitka koja čeka ovog velikana.

  • I dalje sam sposoban raditi stvari koje volim. Biti sa svojom djecom, pisati, trenirati. Nastavljam sa svojim životom, borit ću se. Nastavit ću biti ja, to ne mogu prestati.