Fenomenalna Jonquel Jones
621

Kako smo jednu od najboljih košarkašica svijeta privoljeli da igra za BiH

F. Z.
Jonquel Jones (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jonquel Jones (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine oduševila je bosanskohercegovačku košarkašku javnost nastupom, prije svega u Rusiji, a potom i u Sarajevu protiv reprezentacije Švicarske.

Nezahvalno je izdvojiti bilo koga iz ekipe Gorana Loje, ali jasno je da su naše košarkašice u ovim susretima bile predvođene fantastičnim partijama Marice Gajić i Jonquel Jones.

Bosanskohercegovačka košarkaška javnost posebno je bila oduševljena košarkašicom rođenom na Bahamima koja spada u red najboljih košarkašica svijeta. Nastupa u dresu američke WNBA (ženska NBA liga) ekipe Connecticut Suna i ruskog UMMC Ekaterinburga.

Jones je izabrana kao šesti pick WNBA drafta 2016. godine, a do sada je ostvarila popriličan broj dostignuća. Ova 25-godišnjakinja bila je dva puta WNBA All-Star igračica (2017. i 2019.), bila je i dva puta druga petorka WNBA lige (2017. i 2019.), vodeća skakačica WNBA lige (2017. i 2019.), izabrana je u najbolju WNBA defanzivnu ekipu, a liderica je i po broju blokada u 2019. godini u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Jones je 2017. godine postavila rekord WNBA lige sa 403 skoka u sezoni, 11,9 u prosjeku i 280 defanzivnih skokova. Jedna je od svega 13 košarkašica u historiji WNBA lige koja je imala minimalno 20 skokova i 20 poena na istoj utakmici. Pored toga što je jedna od najboljih defanzivnih igračica WNBA lige, Jones je i odlična šuterka za tri poena.

Ekipa u kojoj igra u septembru je igrala finale WNBA lige, kada je njen Connecticut Sun poražen u finalu od Washington Mysticsa rezultatom 3:2 u seriji.

Prošle sezone bila je 12. najefikasnija košarkašica WNBA lige sa 14,6 poena u prosjeku. Najbolja je bila Brittney Griner s 20,7 postignutih poena u prosjeku. Kada su skokovi u pitanju, niko nije bolji od Jones s prosjekom od 9,7 skokova.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine istaknuli su kako je najvažniju ulogu u dovođenju Jones u reprezentaciju Bosne i Hercegovine imao selektor reprezentacije Goran Lojo.

"Ja sam preko određenih menadžera prošle godine stupio u kontakt s nekim menadžerima i zamolio ih da nam ponude, prije svega karakternu igračicu, s dobrim ljudskim karakteristikama, ali naravno i s vrhunskim igračkim karakteristikama. Relativno smo se brzo dogovorili i stupili s Jones u kontakt. Njoj je bilo drago što će dobiti priliku da zaigra za reprezentaciju u nekom ozbiljnijem takmičenju na reprezentativnom nivou i u ovih deset dana mogli smo zaista vidjeti da je ona vrhunski profesionalac", rekao je Lojo za Klix.ba.

Nažalost, bosanskohercegovačka publika će opet imati priliku da vidi Jones tek za godinu, kada se nastavljaju kvalifikacije, a u goste dolazi reprezentacija Rusije.

"Kako je nama, tako je i svima drugima. Ovaj put FIBA je tako odlučila. Međutim, mi ćemo svakako tokom ljeta okupiti reprezentaciju, osmislit ćemo neke ljetne pripreme, dogovoriti neke kontrolne utakmice. Čisto da pokušamo ostati na istom nivou na kojem smo bili", istaknuo je Lojo.

Košarkašice Bosne i Hercegovine javnost su oduševile i velikom borbenošću na parketu, a treneri to posebno vole.

"Do te pobjede u Rusiji nije bilo toliko pažnje usmjereno ka reprezentaciji. Nije bilo velike medijske pažnje, a onda se desio jedan veliki podvig. Situacija se potom drastično promijenila. Mi smo imali želju da pomjerimo utakmicu u veliku dvoranu, ali nije bilo tehničkih mogućnosti. Ja se nadam da ćemo već naredne godine igrati u velikoj dvorani", rekao je Lojo.