Mjere predostrožnosti
3

Kako koronavirus pogađa "March Madness" košarkaške turnire

DP
Jedan "March Madness" turnir je otkazan, dok ostali primjenjuju određene mjere ili se održavaju bez gledatelja. Razlog je koronavirus.

Kako se širi strah od COVID-19, bolesti koju izaziva novootkriveni koronavirus, univerziteti i lokalne vlasti koje su se pripremale ugostiti košarkaške timove za "March Madness" provode svoje mjere predostrožnosti. Sezona konferencijskih turnira je u punom jeku u dvoranama širom zemlje, a planirano je održati NCAA turnir od 17. do 18. marta u Daytonu, Ohiju, piše Sbnation.

Iz NCAA-a kažu da će u narednim danima morati donijeti odluku o načinu održavanja turnira, povodom čega su objavili svoje saopćenje.

Oni kratko ističu da trenutno razmatraju na koji način će se koronavirus odraziti na održavanje turnira i da se konzultiraju sa službenicima javnog zdravlja i savjetodavnim tijelom za Covid-19, koje je sastavljeno od vodećih stručnjaka iz epidemiologije.

Mnogi košarkaški univerzitetski turniri uveli su određene mjere – neki će biti održani bez publike, dok će drugi pojačati mjere sigurnosti, a neki su i otkazani.

The Ivy League je na Twitteru saopćio da je odlučio otkazati  košarkaški turnir zbog potrebnih restriktivnih mjera. Oni su odlučili poslati svoje prvake, Yale, na NCAA turnir umjesto da igraju na konferencijskom turniru.

Harvard, koji je trebao biti domaćin turnira, drugi je favorit bez obzira na to što je njegov tim pobijedio Yale dvaput tokom regularne sezone. Crimson je također briljirao u regularnoj sezoni Ivy Leaguea u posljednje dvije godine, ali se nije uspio kvalificirati za NCAA turnir nakon što je izgubio na konferencijskom turniru.

ACC turnir će se za sada održati kao što je planirano, u Greensborou u Sjevernoj Karolini, s publikom i utakmicama koje će se igrati na otvorenom terenu. Jedino što je drugačije kod ACC turnira je prisutnost medija, koji će biti u drugoj zgradi ili posebno dizajniranim zonama.

Turnir Pac-12 održat će se prema planu, uz posebna pravila i mjere opreza koje će biti pojačane. Njihov prioritet je, kako ističu, zdravlje njihovih takmičara i stanovnika u studentskim domovima, osoblja i volontera, kao i svih onih koji dođu gledati turnir.

Big West turnir će se također održati, ali bez gledatelja, a u saopćenju na Twitteru oni ističu da su to odlučili iz predostrožnosti, kao bi spriječili širenje virusa COVID-19.

MAC turniri će biti zatvoreni za javnost. Ta odluka je donesena u dogovoru s vlastima Ohija i službenicima javnog zdravlja, a turnir će se, kao što je i planirano, održati od 11. do 14. marta.

"Prodaja karata za večerašnje takmičenje je otkazana. Ako ste već kupili kartu, vaše prisustvo neće biti spriječeno", piše u objavi na Twitteru uz uputstvo kako pratiti utakmicu online.

Guverner Ohija Mike DeWine preporučio je da se "March Madness" turniri održavaju bez publike u zatvorenim prostorima univerziteta, srednjih škola i prostorijama profesionalnih timova.