NBA liga
40

Kako je Dončić ukrao Božić: Maestralni Luka s 50 poena potopio Phoenix, Nurkić nije igrao

E. B.
Luka Dončić
Luka Dončić
Slovenski košarkaški as Luka Dončić je bio prvo ime utakmica NBA lige koje su odigrane na Božić.

Božićni NBA specijal je počeo pobjedom New Yorka nad Milwaukeejem 129:122, nastavio se trijumfom Denvera nad Golden Stateom 120:114, potom je Boston slavio u gostima kod LA Lakersa 126:115, a Miami savladao kod kuće Philadelphiju 119:113.

Na kraju je stigao šlag na tortu - duel Phoenixa i Dallasa kojeg je riješio Luka Dončić partijom za pamćenje.

Dončić je vodio svoju ekipu do pobjede rezultatom 128:114 ubacivši 50 poena uz 15 asistencija i još jednom pokazao o kakvom se košarkašu radi.

Sjajni Slovenac je pogodio osam trojki, upisao je i šest skokova, četiri ukradene lopte i tri blokade, a tokom utakmice je uspio prebaciti 10.000 poena u NBA ligi.

Dončić je postao tek četvrti košarkaš u historiji NBA lige koji je za Božić ubacio 50 ili više poena. Prije njega su to učinili samo Bernard King, Wilt Chamberlain i Rick Barry.

Pobjedi Dallasa kumovala je i loša partija najvećih zvijezda Phoenixa. Devin Booker je ubacio 20, a Kevin Durant samo 16 poena. Ono što je posebno iznenađujuće da je Booker za 40 minuta šutirao samo 14, a Durant za 43 minute samo 11 puta na susretu.

Najbolji strijelac Phoenixa je bio Grayson Allen sa 32 ubačena poena. Jusuf Nurkić je i ovaj susret propustio iz privatnih razloga.

Tabele:

Istok:

Zapad: