|

Kada će Nurkić ponovo na parket: Iste povrede pretrpjeli George, Coleman, Larsson...

Kada će Nurkić ponovo na parket: Iste povrede pretrpjeli George, Coleman, Larsson...
21
Piše: E. B.
26.3.2019. u 16:21
51
komentara
21

dijeljenja
Kada će Nurkić ponovo na parket: Iste povrede pretrpjeli George, Coleman, Larsson... Jusuf Nurkić (Foto: Twitter)
Jusuf Nurkić je noćas doživio tešku povredu tokom susreta protiv Brooklyna. Naš centar je slomio obje kosti potkoljenice (tibiu i fibulu), te mu predstoji duže odsustvovanje od parketa.
Za sada je još uvijek neizvjesno koliko će dugo trajati Nurkićev oporavak, a sudeći prema drugim sportistima koji su doživjeli iste povrede, Jusufa ponovo na NBA parketima možemo gledati najranije za sedam mjeseci.

Nurkićeva povreda mnoge je odmah podsjetila na onu koju je doživio Paul George. George je tokom priprema američke reprezentacije u augustu 2014. godine nezgodno doskočio i slomio nogu, a na parketu je ponovo bio za osam mjeseci.

Kod nogometaša prosjek oporavka od slomljene fibie i tibule je deset mjeseci, a najsvježiji primjer imali smo kod Seamusa Colemana.

Irskom nogometašu je u martu 2017. tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji Velšanin Neil Taylor slomio nogu, a na teren se vratio u januaru 2018. godine nakon deset mjeseci.

Luke Shaw je u septembru 2015. godine doživio lom noge na meču Lige prvaka protiv PSV-a kada ga je udario Hector Moreno, a u jednom trenutku tokom oporavka mu je bio upitan i nastavak karijere. Ipak, nakon deset mjeseci i on se vratio na teren.

Legenda Celtica Henrik Larsson je 1999. godine protiv Lyona slomio nogu prilikom klizećeg starta, a ponovo je zaigrao nakon sedam mjeseci.

Jednu od najstrašnijih povreda u nogometu vidjeli smo 2007. godine kada je nogometašu West Hama Kierona Dyera lijevi bek Bristol Roversa Joe Jacobson brutalno slomio nogu. Dyer se na teren vratio tek nakon dvije godine, ali nikada nije više mogao igrati na vrhunskom nivou na kojem je bio prije povrede.

Nažalost, bilo je slučajeva i kada su sportisti zbog ove vrste povrede završavali karijeru.

Najčešće se radi o igračima američkog fudbala. Jedan od najboljih quarterbackova svih vremena Joe Theismann je u susretu Washingtona protiv New Yorka 1985. godine slomio nogu nakon što su ga zajedničkim snagama udarili Lawrence Taylor i Harry Carson i morao je zbog te povrede završiti karijeru.

Posljednju takvu povredu u američkom fudbalu vidjeli smo 18. novembra prošle godine kada je stradao Alex Smith, također quarterback Washington Redskinsa, na susretu protiv Houstona. Smith se još uvijek oporavlja, a prema nekim prognozama, njegova profesionalna karijera je završena i postoje veoma male šanse da se vrati.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...