Optimizam u timu
32

Juniori uoči EP u Slovačkoj: Možemo biti "nagazna mina" svim evropskim reprezentacijama

Piše: D. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U Klubu sportista u dvorani Skenderija održana je konferencija za medije uoči odlaska muške košarkaške U18 reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo A divizije u Slovačkoj. Novinarima su se obratili košarkaši Sani Čampara i Aljoša Janković te selektor Boris Džidić.

Naši mladi košarkaši će se takmičiti u grupi s domaćinom Slovačkom, Latvijom i Francuskom.

"Očekujem da dobro odradimo treninge i da se fokusiramo na prvu utakmicu protiv Francuske. Ne trebamo gledati dalje od toga. Želimo dati sve od sebe. Ranije smo imali Musu i Sikiraša u sastavu, no, razlika u odnosu na taj period su dvije godine. Ima drugih momaka koji su napredovali, tako da je nemoguće napraviti poređenje", izjavio je Sani Čampara.

Aljoša Janković je optimističan pred početak EP.

"Pripreme su bile naporne, ali smo ih dobro odradili. Kako vrijeme odmiče, tako i dižemo formu. Optimistično očekujemo EP, ići ćemo utakmicu po utakmicu, a ja se nadam da možemo doći do kraja", rekao je Janković.

Selektor reprezentacije Boris Džidić smatra da je najvažnije da ne bude povreda, kao i da se razmišlja samo o narednom protivniku.

"Pripreme su bile specifične, jer smo imali zdrastvene i tehničke probleme. U hodu smo se sklapali, tek pred kraj priprema smo zatvorili ciklus, došli su nam Čampara i Janković, što se osjetilo i na utakmicama, pogotovo protiv Španije. Imamo još dva treninga do EP, nadam se da ćemo ostati zdravi. Svaki igrač nam je bitan pa bi nas svaka povreda poremetila", kazao je Džidić.

Prioritet našeg tima je da ostane u A diviziji, ali ambicije su veće.

"Volim da ekipa postavlja visoke ciljeve i da želi dobre rezultate, to želim i ja. Treba biti realan, a bitan je samo fokus na sljedeću utakmici. Minimum je da selekcija ostane u A diviziji, to je najmanje što možemo. Uvjeren sam da ćemo to ostvariti. Za sve ostalo, jedna lopta odlučuje da li idete dalje ili u borbu za neko 10. ili 12. mjesto. Ne bih išao dalje s prognozama, ostanak u A diviziji je prioritet", riječi su našeg selektora.

On smatra da BiH može biti neugodan protivnik svakoj drugoj reprezentaciji.

"Igramo s odličnom Francuskom koja je prvak Evrope. Sreli smo se prošle godine s njima, pobijedili su nas velikom razlikom. Jedni su od glavnih favorita iako ima indicija da imaju povrijeđenih igrača. Latvija je klasični izdanak baltičke košarke, složit ćemo roster da odgovorimo takvoj reprezentaciji koja je neugodna. Slovačka je najslabija, ali je domaćin. Imat ćemo maksimalan respekt i prema njima. Svi iz grupe prolaze, a grupa nam se križa s jakom Litvanijom, Grčkom, Slovenijom i Finskom. Nema ekskluzivnih favorita, nadam se da možemo biti nagazna mina na ovom prvenstvu, možemo biti neugodan protivnik svim reprezentacijama u Evropi", završio je Džidić.

EP u Slovačkoj počinje 29. jula.