Vratio Celticse na vrh
91

Junaku Bostona učitelj predviđao zatvor, on je 10 godina poslije MVP finala NBA lige

N. M.
Brown u zagrljaju uplakane majke slavi podvig karijere (Foto: Twitter)
Brown u zagrljaju uplakane majke slavi podvig karijere (Foto: Twitter)
Sport gotovo svakodnevno piše bajke koje mogu inspirisati milione ljude širom svijeta, a životna priča Jaylena Browna (27) jedna je od njih.
Brown je u noći sa ponedjeljka na utorak s Boston Celticsima postao šampion NBA lige nakon dominantne pobjede nad Dallasom od 4:1, a uz to je proglašem za MVP-a finalne serije.
Nosio je Brown ekipu Bostona svojim fantastičnim partijama kroz cijeli play-off, a u finalu je samo dodao šlag na vrh torte i odveo tim do titule.

Vratio je Brown, skupa sa svojim saigračima, slavnu franšizu na tron u najjačoj ligi svijeta, a 18. titulom prvaka je Boston ponovo postao i najtrofejniji klub u historiji.

Kada je Brown proglašen za MVP-a, brzo se našao u zagrljaju svoje uplakane majke Mechalle Brown, koja je Jaylena i njegovog brata odgajala kao samohrana majka jer se razvela od Marsellesa Browna, njihovog oca boksera.

Iza Browna, koji je sada na vrhuncu karijere, je put posut trnjem, a priča zvijezde Bostona mogla bi u godinama pred nama poslužiti za filmski scenarij.

Upravo od oca Marsellesa potječu sportski geni Jaylena, pošto se radi o nekadašnjem profesionalnom bokseru i višestrukom svjetskom šampionu u verzijama WBU i WBU CAM, a u karijeri je skupio 33 pobjede uz 25 nokauta.

U školskim danima je Jaylen bio problematičan, ali majka Mechalle ga je oduvijek usmjeravala u obrazovanje i edukaciju. Ona inače i radi kao edukatorica i aktivistica, a pobrinula se da Jaylen stekne dovoljno obrazovanja u svom životu te je sinove uvijek učila da govore u svoje ime i u ime onih koji to ne mogu.

Nakon što je Brown postao MVP finala, ponovo je viralna postala njegova objava iz 2014., kada je napisao na društvenim mrežama da mu je učitelj u školi rekao da ga za pet godina vidi u zatvoru.

Takav sramotan i ponižavajući stav učitelja nije obeshrabrio Browna, već ga je motivisao i dao mu "gorivo" da svoj životni put usmjeri ka zvijezdama.

"Takve slučajeve stvarno ne možeš da zaboraviš i obrišeš iz svog pamćenja, ali iskoristiš to kao gorivo i ideš dalje. Obrazovni sistem u Georgiji je loš, ponekad učitelji imaju previše djece, a nedovoljno pomoći. Ne krivim jednog učitelja za to", rekao je ranije jednom prilikom Brown.

Deset godina poslije te izjave, Brown je MVP finala NBA lige, tri puta je bio i dio All-Star utakmice, a jedno vrijeme je važio za najplaćenijeg igrača svijeta jer je ljeta 2023. godine potpisao petogodišnji ugovor vrijedan 304 miliona dolara.

U noćas okončanom play-offu je Brown potpuno zasjenio svog dugogodišnjeg saigrača Jaysona Tatuma, kojeg je većina javnosti doskoro smatrala prvom zvijezdom Bostona.

U finalu je prosječno bilježio 20,8 poena, 5,4 skokova i 5 asistencija po utakmici. Ključnu rolu je odigrao u trećoj utakmici serije, prvoj na Dallasovom parketu, kada je s 30 ubačaja nosio Boston do ključne pobjede.

Brown je bio skroman nakon što je primio trofej "Bill Russell", izrazivši da on ne pripada samo njemu.

"Bio je to potpuni timski rad i ovo dijelim sa svojom braćom i svojim partnerom u zločinu Jaysonom Tatumom. Bio je sa mnom tokom cijelog ovog puta, dijelimo ovo s**nje zajedno", rekao je Brown.

Boston je osvojivši 18. titulu NBA šampiona u historiji noćas ponovo postao najtrofejniji klub ikada, pošto je iza sebe sa 17 titula ostavio vječitog rivala Los Angeles Lakerse.