Igraju najljepšu košarku
33

Josip Pandža i košarkaši Čelika: Za manje od dvije godine od druge lige do Lige 6

E. M.
Josip Pandža (Foto: E. M./Klix.ba)
Josip Pandža (Foto: E. M./Klix.ba)
Nakon nepune dvije godine Omladinski košarkaški klub Čelik je iz druge lige došao do Lige 6 gdje će u narednim sedmicama snage odmjeriti s najboljim bh. timovima. Trener Čelika Josip Pandža i menadžment kluba uz minimalna novčana sredstva napravili su čudo kojem se divi BiH.

Kada je Pandža stigao u Zenicu teško je bilo zamisliti da će uspjeti nešto napraviti od tada solidnog drugoligaša koji nije imao dovoljno jaku ekipu da se probije do vrha tabele. Ipak, trudom i radom, crno-crveni su veoma brzo počeli nizati pobjede. Pandemija koronavirusa im je omogućila prelazak u prvu ligu, gdje su sjajnom igrom i rezultatima osvojili simpatije širom BiH.

"Prezadovoljan sam boravkom u Zenici. Ovaj klub je bio solidan drugoligaš, a sada smo iznenađenje sezone i lijepo je biti dio Čelika. Napravili smo promjene i poboljšanja u svim organizacijskim segmentima. Šteta je što nema publike da ljudi uživaju u našim igrama, svi nam širom BiH kažu da igramo najljepšu košarku i s provjerenim igračima dajemo i dobre rezultate", kazao je Pandža.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da su na početku sezone napravili rezultate za zaborav u Širokom Brijegu i Donjem Vakufu, ali da su igrači iz sedmice u sedmicu bili sigurniji na terenu, a niz pobjeda su nastavili te se izgradili kao ozbiljan tim.

"Jesam optimista, ali rezultat koji smo napravili je bolji od onoga što sam očekivao. Naš interni dogovor je bio da zadržimo Čelik u Premijer ligi, a ovaj rezultat ako želimo zadržati, morat ćemo raditi, ali teško s ovim budžetom", pojašnjava naš sagovornik.

U sklopu Lige 6 u Zenicu prvo dolazi ekipa Igokee što je šok na samom takmičenju, a osim Igokee u Ligi 6 još nastupaju Spars, Široki, Borac i Leotar.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Dolazi nam Igokea koja ima 15 puta veći budžet, pobjeđivali su španske prvoligaše na njihovim terenima. Nema se o njima šta pričati, imaju spektakularnu ekipu, ali mi moramo gledati sebe. Ovo je veliko iskustvo za nas. Nismo se odlučili da dovodimo neke igrače jer nam to naš budžet ne dozvoljava, ali i da imamo neka sredstva, ne bih dovodio nove igrače sa strane, razvijat ćemo našu ekipu. Bitno nam je da nađemo bh. igrače ili iz Zenice, koji mogu narasti u OKK Čelik. Sada imamo dosta boljih igrača nego prošle godine, i ako bude veći budžet za nas, tražit ćemo igrače koji su iz BiH jer iz Čelika želimo praviti bh. reprezentativce. Delalić je prvi igrač nakon 20-ak godina koji je pozvan za reprezentaciju i to je velika satisfakcija", zaključio je Pandža.