Košarka
0

Jordan zaradio više od milijardu dolara

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Profesionalna karijera bez ijedne mrlje donijela je Michaelu Jordanu pregršt osobnih i timskih nagrada. Donijela mu je i titulu sportiste koji je prvi probio granicu od zarađene miljarde američkih dolara.

Mnogo se u posljednje vrijeme pisalo o sportistima koji su na rubu tog dostignuća, a vjerovalo se da će golfer Tiger Woods biti prvi kojem će to poći za rukom, vjerojatno već sljedeće godine. Mnogi su bili spremni i ustvrditi kako će košarkaš LeBron James biti vjerojatno sljedeći koji će probiti tu granicu. Međutim, čini se da će obojica tu završiti iza Michaela Jordana.

Teško je precizno reći koliko je Jordan zaradio tokom karijere, no 2009. godina ostat će zapamćena po njegovom ulasku u Košarkašku kuću slavnih i po tome što je Nikeov brand igrača Bullsa s brojem 23 (Air Jordan) probio granicu od milijardu zarađenih dolara. Zanimljivo, tačno 23 godine nakon što je kompanija sportske odjeće i opreme zaradila svoju prvu milijardu.

Jordan, mladić sa univerziteta North Carolina, nikada u životu nije obukao Nike tenisice prije nego što je postao njihov zaštitni znak i natjerao ljude širom svijeta da redovno mijenjaju njegove Air Jordan tenisice kupovinom novih iz godine u godinu. Čak i šest i pol godina nakon što je otišao u penziju posao i dalje cvijeta, pa Jordanov Nike brand čini oko pet posto ukupnog dohotka američke sportske tvrtke.

Prema podacima SportsOneSourcea, od svih tenisica prodanih u Sjedinjenim Američkim Državama, njih 10.8 posto imaju Jordanov brand, a čak 75 posto tenisica za košarku mali znakić “letećeg bika”. Od svih tenisica za košarku čija je cijena minimalno 100 američkih dolara, 86.5 posto prodanih su “jordanice”.