Nakon sjajne sezone
8

Jokić, Curry i Embiid finalisti za MVP nagradu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
NBA liga je objavila imena finalista za ovogodišnju nagradu koja se dodjeljuje najkorisnijem igraču (MVP).

U najuži izbor za MVP nagradu ušli su centar Denver Nuggetsa Nikola Jokić, centar Philadelphia 76ersa Joel Embiid i playmaker Golden State Warriorsa Stephen Curry.

Ukoliko nagradu dobiju Jokić i Embiid, to će biti prvi put da je završila u rukama jednog centra još od Shaquillea O'Neala 2000. godine.

S druge strane, ako pobijedi Curry, on će postati jedan od devet igrača u historiji NBA lige koji su osvojili najmanje tri MVP nagrade, čime će se izjednačiti s Magicom Johnsonom, Larryjem Birdom i Mosesom Maloneom.

Jokić je imao jednu od najboljih napadačkih sezona u historiji NBA lige s prosjekom od 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po utakmici s ukupnim procentom šuta od 56,6 posto, odnosno 38,8 posto za tri poena te 86,8 posto s linije slobodnih bacanja. On je veliki favorit za MVP nagradu.

Embiid je odigrao najbolju sezonu u karijeri s prosjekom od 28,5 postignutih poena, 10,6 skokova, 2,8 asistencija i 1,4 blokade po utakmici za Philadelphiju te je vodio svoj tim do najboljeg rezultata u Istočnoj konferenciji.

Tridesettrogodišnji Curry je postao najstariji igrač koji je vodio u ligi u broju postignutih poena još od Michaela Jordana. Njegov prosjek po utakmici iznosi 32 poena.