Video
0

Jednoruki košarkaš inspirisao svijet

Totalsport
Svim neutješnim roditeljima hendikepirane djece širom svijeta 19-godišnji američki košarkaš Kevin Laue ne prestaje dokazivati da ništa nije nemoguće.

Laue je 19-godišnji 210 centimetara visoki košarkaš, koji je ove sedmice dobio sportsku stipendiju za Univerzitet Manhattan iako igra košarku bez lijeve podlaktice. Zbog prenatalnih problema s cirkulacijom, Laueova je lijeva ruka narasla samo do lakta.

Košarku je počeo igrati s 14 godina, kada je dovoljno narastao da bi jednom rukom mogao primati i voditi loptu. Danas je njegova šaka toliko snažna i razvijena da bez problema može samo njome baratati loptom: primati je, šutirati, blokirati i loviti u skoku.

Izvan dosega suparničkih košarkaša u napadu Laue drži loptu mašući njome kao vaterpolist, a najveći dio koševa postiže iz horoka. Zabija također i zakucavanjem. Lijevu ruku koristi ponekad da bi držao loptu, ali i u obrambenim zadaćama, da bi ometao suparničke košarkaše.

"S jednom rukom Kevin blokira kao bilo koji drugi vrsni bloker. Dečko je čudovište u košarkaškom smislu. Da ima dvije ruke, bio bi bez ikakve dvojbe igrač za najbolje, poput Kentuckyja ili North Caroline", ispričao je Fletcher Arritt, njegov dosadašnji trener na Vojnoj akademiji Fork Union u Virginiji.

Kada mu ga je jedan prijatelj preporučio, usput mu napomenuvši neka se ne iznenadi kada ga vidi sa samo jednom rukom, Arritt se uhvatio za glavu.

"Imam problema s dvorukim košarkašima. Kako ću onda s jednorukim?!" Danas je uporni Laue, poznat kao žestoki radnik koji se nikad ne predaje, postao uzor neutješnim roditeljima diljem svijeta, koji u njemu vide spas za svoju hendikepiranu djecu. Svakodnevno dobija pisma iz Italije, Kalifornije, Teksasa, Francuske...

"Javili su mi se jedan gospodin i gospođa koji su dijete bez ruke dobili prije tri tjedna. Rekli su mi da su prvi put otkad im se dijete rodilo sretni sad kad su čuli moju priču. Kažu da su odjednom shvatili kako njihovo dijete može sve. Moram priznati da me strahovito raduje svaka takva roditeljska preobrazba" istaknuo je mladi centar.