Košarka
2

Jason Collins prvi NBA košarkaš koji je javno priznao da je homoseksualac

Totalsport
Jason Collins, bijeli dres (Foto: AFP)
Jason Collins, bijeli dres (Foto: AFP)
Centar Washington Wizardsa Jason Collins (34) u ponedjeljak je postao prvi košarkaš u historiji NBA lige koji je javno priznao da je homoseksualac.

Collins je "izašao iz ormara" u ekskluzivnom razgovoru za Sports Illustrated, a njegovo će priznanje biti pravi test tolerancije za NBA ekipe. Naime, iskusni košarkaš ovo ljeto postaje slobodan igrač, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li ga neki klub uzeti.

"Nisam namjeravao postati prvi deklarirani homoseksualac u jednom od najvećih američkih sportova, ali s obzirom da jesam, sretan sam što pokrećem raspravu", kazao je Collins, otkrivši potom kako je odlučio priznati svoju seksualnu orijentaciju.

"Počeo sam razmišljati o tome tokom 'lockouta' 2011. godine. Ja sam biće rutine i kad je završio regularni dio sezone, odmah sam se posvetio pripremama za novu sezonu. Ali, 'lockout' je promijenio moje navike i prisilio me da sam sa sobom riješim ko sam zapravo i šta želim. Trenirao sam i pripremao se, ali mi je nedostajao fokus koji mi je košarka uvijek osiguravala", pojasnio je Collins i nastavio:

"Shvatio sam da moram izaći u javnost kad mi je bivši cimer sa Stanforda Joe Kennedy, koji je danas kongresmen Massachusettsa, rekao da je bio na bostonskoj gay paradi. Rijetko sam ljubomoran na druge, ali ono što mi je rekao Joe, ispunilo me je sa zavišću. Bio sam ponosan na njega, ali ljut na sebe što kao prikriveni homoseksualac nisam čak mogao ni kao gledatelj dati podršku prijatelju heteroseksualcu koji je bio u paradi.

Collins je otkrio da nema ideju kako će na njegovo priznanje reagirati ostali igrači.

"Nemam pojma. Ja sam pragmatičan. Nadam se najboljem, ali se spremam za najgore. Ljude najviše brine mogućnost da će se igrači koji su homoseksualci ponašati neprofesionalno u svlačionici. Vjerujte mi, bio sam puno puta pod tušem u svojih 12 sezona i moje ponašanje nikad nije bilo problematično, a neće biti ni sada. Neću se promijeniti. I dalje ću se držati mota 'što se dogodi u svlačionici, ostaje u svlačionici'.

U 12 sezona u NBA ligi Collins je igrao za New Jersey, Memphis, Minnesotu, Atlantu, Boston i Washington. U prosjeku je igrao 20,8 minuta, te bilježio 3,6 poena i 3,8 skokova. Njegov brat blizanac Jarron, koji je prema Jasonovim riječima heteroseksualac, igrao je u NBA ligi deset sezona.