Veliki rekord
65

James nadmašio Jordana upisavši čak 867. uzastopni meč s minimalno 10 ubačenih poena

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
LeBron James (33) je nadmašio Michaela Jordana po broju uzastopnih mečeva u kojima je postigao minimalno 10 poena. James je u pobjedi njegovog Clevelanda nad New Orleansom (107:102) ubacio 27 poena i stigao do nevjerovatne brojke od 867. uzastopnih mečeva s minimalno 10 ubačenih poena.

Koliko je bio odlučan u namjeri da obori rekord, odnosno koliko se potrudio da otkloni bilo kakvu neizvjesnost koja bi obaranje rekorda dovela pod znak pitanja, James je pokazao time što je već u prvoj četvrtini prešao brojku od 10 ubačenih poena u meču protiv Pelicansa.

Nakon što je oborio rekord, Jamesu je cijela rasprodana Quicken Loans Arena ustala na noge.

Posljednji put kada je James postigao manje od 10 poena na jednom NBA meču desio se 5. januara 2007. godine kada je ubacio osam poena protiv Milwaukeea Bucksa. Od tada je osvojio tri naslova prvaka NBA lige, napuštao je Cleveland odlazeći u Miamu te se ponovo vraćao i usput sebe smjestio na listu najboljih košarkaša svih vremena.

Jordanov niz mečeva s minimalno 10 ubačenih poena trajao je od 25. marta 1986. do 26. decembra 2001. godine. U tom periodu nanizao je 866 takvih mečeva.

Jamesov niz počeo je 6. januara kada je kao 23-godišnjak ubacio 19 poena protiv New Jersey Netsa. Ostaje da se vidi koliko će trajati ovaj rekordan niz.