Košarka
1

Izvučene grupe za Svjetski košarkaški kup u Španiji

Anadolija
U dvorani Palau de la Musica Catalana u Braceloni izvučene su grupe za predstojeći FIBA košarkaški Svjetski kup, koji se prvi put u historiji održava pod tim nazivom.

Na Svjetskom košarkaškom FIBA kupu učestvovat će 24 reprezentacije raspoređene u četiri grupe u prvoj fazi takmičenja.

Grupa A: Španija, Srbija, Francuska, Brazil, Egipat i Iran

Grupa B: Filipini, Senegal, Puerto Rico, Argentina, Grčka i Hrvatska

Grupa C: Dominikanska Republika, Turska, SAD, Finska, Novi Zeland i Ukrajina

Grupa D: Slovenija, Litvanija, Angola, Korea, Mexico i Australija

Svečanom izvlačenju prisustvovale su svjetske košarkaške legende Španac Juan San Epifanio (Epi), Portorikanac Jose Ortiz (Piculin), Jean Jacques Conceicao i bivši hrvatski košarkaški as Dino Rađa.

Svjetski kup će se održati u periodu od 30. augusta do 14. septembra ove godine u Španiji, a riječ je o Svjetskom prvenstvu koje se održava još od 1950. godine, ali kuriozitet je činjenica da se smotra najboljih reprezentacija svijeta u košarci ove godine u Španiji prvi put u historiji održava pod nazivom Svjetski kup, a ranije je to bilo Svjetsko prvenstvo.

U dosadašnji 16 odigranih prvenstava sa pet titula najbolja je bivša reprezentacija Jugoslavije, te SAD sa četiri i bivši SSSR sa osvojene tri titule.

Pobjednik Svjetskog košarkaškog prvenstva od 1998. godine nosi trofej "Naismith", nazvan po izumitelju košarke Dr. Jamesu Naismithu.