Pobjeda za pamćenje
106

Izraelci još pamte Eurobasket 2015, Elmedina Kikanovića i magiju Renfroea: Neka se večeras ponovi isto

S. G.
Jeste li zaboravili Alexa Renfroea, naturalizovanog Amerikanca koji je bio organizator naše igre na Eurobasketu prije osam godina? Ako vi možda jeste Izraelci sigurno nisu, s obzirom da je njegova magična asistencija za Kikanovića našoj reprezentaciji nacrtala put ka pobjedi u toj utakmici.
Bio je 7. septembar 2015. godine kada su Bosna i Hercegovina i Izrael posljednji put odmjerili snage u jednoj zvaničnoj utakmici odigranoj u francuskom Montpellieru.

Bilo je to susret prvog kruga na Eurobasketu koji se te godine igrao širom Evrope, a na kojem smo nastupili desetkovani.

Oslabljeni neigranjem zvijezda poput Mirze Teletovića, Nihada Đedovića i drugih bh. tim važio je za apsolutnog autsajdera u grupi s Izraelom, Rusijom, Finskom, Poljskom i moćnom Francuskom.

Mnogi su smatrali kako ćemo turnir završiti bez ijedne pobjede, no jednu smo ipak ostvarili i to na kakav način protiv upravo Izraela s kojim naši košarkaši večeras igraju polufinale pretkvalifikacija za plasman na Olimpijske igre.

Izraelci su većim dijelom tog susreta dominirali i imali prednost koja je u trećoj četvrtini iznosila i čak +15, ali se naš tim nije predavao.

Malo po malo prednost Izraela se topila, a onda je trojka Elmedina Kikanovića u posljednjoj sekundi ovaj susret odvela u produžetak.

Taj momentum su iskoristili naši igrači koji su u dodatnim minutama došli do velikog trijumfa i to na nezaboravan način.

Pomenuti Renfroe je par sekundi prije kraja susreta na maestralan način loptu ostavio za Kikanovića, a rođeni Tuzlak bez problema poentirao i tako bacio Izaelce u očaj.

Za nadati se da će u istom stanju naši rivali biti i večeras kada u poljskim Gliwicama bude okončan novi, peti po redu duel između reprezentacija BiH i Izraela.

Do sada smo sa ovom selekcijom odigrali četiri zvanične utakmice, a slavili smo u njih tri, dok smo samo jednom pretrpjeli poraz.

Večerašnja utakmica počinje u 20:30 sati, a direktan prijenos će biti emitovan na kanalu FACE TV. Za sve one koji ne posjeduju ovaj kanal tu je tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.