Košarka
70

Iz KK Student ogorčeni: Navijači skandirali "Hajmo Ismete", delegat zabilježio "Hajmo ustaše"

Piše: O. T.
Ismet Sejfić
Ismet Sejfić
Nakon utakmice 4. kola košarkaške Lige za opstanak Bosne i Hercegovine u kojoj je Student iz Mostara rezultatom 79:74 savladao Slobodu, mostarski klub je kažnjen sa 3.400 KM zbog propusta na utakmici. Dio kazne na koji su Mostarci posebno ogorčeni je tvrdnja delegata utakmice da su navijači skandirali "Hajmo ustaše", zbog čega je klub kažnjen sa 600 KM.

SKK Student izražava svoje nezadovoljstvo radom Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, a posebno komesar za takmičenje Bože Bošnjaka, stoji u saopćenju SKK Student.

"Bošnjak je za navedenu utakmicu kaznio SKK Student sa 3.400 KM, od čega 600 KM za navodno skandiranje navijača Studenta 'Hajmo Ustaše'. Na snimci koja je dostavljena Košarkaškom savezu BiH jasno se čuje kako domaći navijači skandiraju 'Ajmo Ismete', no komesar Bošnjak je snimku ignorirao i kaznio Student na osnovu lažnog izvještaja delegata Slavenka Babića iz Bosanskog Novog", navodi se u saopćenju, te se dodaje da je ovim narušen ugled svim studentima mostarskog Sveučilišta i Gradu Mostaru zbog čega će se slučaj nastaviti na sudu.

"SKK Student je zbog verbalnog sukoba između navijača Studenta i predsjednika Slobode kažnjen sa 2.000 maraka, dok je za sličan postupak BN Basket kažnjen sa pet puta manjim iznosom, odnosno 400 maraka", naveli su iz mostarskog kluba nakon čega su zatražili smjenu Bože Bošnjaka s mjesta komesara.

Kako smo ranije naveli, sporna je utakmica protiv Slobode u Mostaru, a delegat utakmice Slavenko Babić u svom izvještaju nakon meča, napisao je da su navijači KK Student skandirali "Hajmo ustaše".

"Prisutno oko 150 gledatelja koji su se ponašali u granicama korektnog, ali je grupa od desetak gledatelja mlađe životne dobi u 7,9. i 10. minuti četvrtog perioda skandirala nesportski (hajmo ustašeeee)", stoji između ostalog u izvještaju delegata Babića kojeg smo danas pokušali kontaktirati, ali se nije javljao na telefon.

Ako su sporne navedene minute iz delegatovog izvještaja, a one su na videozapisu na vremenima 2:02:16, 2:03:40, i 2:05:50, onda nije teško čuti da navijači zaista uzvikuju "Hajmo Ismete", a ne "Hajmo ustaše".

Ismet Sejfić, košarkaš kojem su navijači skandirali, je centar Studenta i jedan je od najboljih igrača na poziciji centra u najvećem košarkaškom rangu u Bosni i Hercegovini. Prije nego su formirane Lige za prvaka i za opstanak, Sejfić je u Ligi 12 bilježio 17,8 poena i 10,1 skok po utakmici.