Košarka
59

Ivanović: Utakmica s Velikom Britanijom je najvažnija u kvalifikacijama

Piše: D. Brkić
Duško Ivanović (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Duško Ivanović (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U prekrasnom ambijentu dvorane Mejdan, pred više od 6.000 navijača, reprezentacija BiH je savladala Island sa 72:62 i napravila još jedan korak bliže Eurobasketu. Iako su u pojedinim trenucima naši košarkaši imali i +23, nekoliko grubih grešaka navelo je vodu na mlin Islanđana, koji su pogodili pet trojki i aktivno se uključili u finiš meča.

"Nažalost bila je ta oscijalacija koja je uzrokovana našom željom da što prije sa +23 odemo na još veću razliku. Napravili smo dvije ili tri strašno bitne grešeke u napadu, nismo imali strpljenja, a onda su nas Islanđani, koji su veoma trkački raposloženi, stigli na način da su pogodili pet trojki. Ipak, na kraju smo sačuvali prednost i ostvarili vrijednu pobjedu pred izvanrednim navijačima. Pomalo mi je žao što neki moji igrači nisu iskoristili vjetar s tribina“, kaže Duško Ivanović, selektor BiH.

Narednu utakmicu reprezentacija BiH igra 24. augusta sa Velikom Britanijom u Sarajevu.

"Ta nam je utakmica najvažnija u kvalifikacijama. Moramo ostati hladne glave i biti strpljivi. Naporno smo radili za sve ovo i toga smo svjesni. Imali smo informacija i Britancima i Islanđanima, ali dok to ne probaš onda ne znaš najvažnije. Mi smo vidjeli s kakvim protivnicima imamo posla i idemo se pripremati za preostale dvije utakmice“, kaže Ivanović.

Selektor Islanda Craig Pedersen rekao je kako se nada da će njegov tim do kraja kvalifikacija ostati u igri za Eurobasket. U Tuzli je odmarao svog najboljeg igrača, a zadovoljan je porazom od – 10 kada se uzme u obzir kakva je paklena atmosfera vladala u Mejdanu.

Inače, poslije utakmice još dugo se orilo "Volim te Bosno“, a košarkaši i navijači su zajedno proslavljali trijumf nad Islanđanima.