Košarka
68

Igor Stojanović: Očekivanja zavise od toga ko će igrati i ko će biti selektor

Anadolija
Igor Stojanović (Foto: Klix.ba)
Igor Stojanović (Foto: Klix.ba)
Žrijeb kvalifikacionih grupa za plasman na Eurobasket 2017 održan je danas u Minhenu. Košarkaška reprezentacija BiH je saznala rivale u grupi C, a to su Rusija i Švedska. Međutim, ne zna se ko će bh. košarkaše predvoditi sa klupe na putu do Evropskog prvenstva koje će se održati u Turskoj, Finskoj, Izraelu i Rumuniji.

Prema riječima Igora Stojanovića, direktora košarkaških reprezentacija BiH obavezu da imenuje selektora u što skorijem roku na sebe je preuzeo Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH, koji bi se trebao sastati u narednih mjesec dana.

"Mislim da je definitivno jasno da našu reprezentaciju u kvalifikacijama za Eurobasket 2017 neće predvoditi Duško Ivanović. To je u ovom trenutku prevelik zalogaj za nas. Uspjeli smo ga privoliti da vodi bh. tim u ciklusu za Eurobasket 2015 zahvaljujući velikom entuzijazmu ljudi iz kancelarije Saveza, ali se sada situacija dosta promijenila. Upravni odbor smatra da smo Harun Mahmutović i ja donosili odluke na svoju ruku i sada traže da se poštuju procedure i gdje treba i gdje ne treba, tako da ne znam šta će biti. UO treba da imenuje novog selektora u što skorijem roku, kako bi se mogao napraviti plan priprema i utvrdili ciljevi reprezentacije u ovom ciklusu kvalifikacija", kaže Stojanović.

Kada su u pitanju njegova očekivanja u kvalifikacijama za Eurobasket 2017 Stojanović se nije mogao precizno izjasniti, jer ona zavise od mnogo faktora.

"Prije svega, naša očekivanja će zavisiti od toga s kojim ćemo sastavom igrati kvalifikacije, ko će biti selektor i koliko ćemo novca imati za pripreme. Trenutno smo u jako teškoj situaciji i vjerovatno ćemo smanjiti broj reprezentacija, jer nećemo imati dovoljno novca da pokrijemo troškove svih sedam selekcija koje su prošle godine bile u pogonu. Već nam je nagovješteno od nadležnih institucija da će iznosi za sport biti znatno umanjeni u odnosu na 2015, tako da će biti teško funkcionisati. Od svega toga će zavisiti i kakav ćemo igrački kadar imati", priča Stojanović i nastavlja:

"Ukoliko budemo kompletni sa četvoricom igrača koji nisu igrali Eurobasket 2015, onda nećemo imati nikakvih problema da se plasiramo. Tu mislim na Mirzu Teletovića, Nihada Đedovića, Miroslava Todića i Jusufa Nurkića. S njima u ekipi, uz igrače koji su igrali na zadnjem Evropskom prvenstvu. možemo se nadati i većim stvarima od samog plasmana. No, ponavljam puno će toga zavisiti od finansija i Upravnog odbora, koji je na sebe preuzeo veći dio posla."

Kvalifikacije za Eurobasket 2017 igraće se u periodu od 31. augusta do 17. septembra ove godine. Reprezentacije su podijeljene u sedam grupa, jedna je sa tri dok je šest sa četiri tima.

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati pobjednici grupa i četiri najbolje drugoplasirane selekcije. Prilikom rangiranja drugoplasiranih selekcija brisat će se ogledi sa posljednjim timom iz grupa sa četiri ekipe. Uz 11 reprezentacija iz kvalifikacija na prvenstvu Starog kontinenta igraće još: Turska, Finska, Izrael, Rumunija, Španija, Litvanija, Hrvatska, Češka, Francuska, Grčka, Italija, Latvija i Srbija.