Košarka
0

Igokea i Široki počinju borbu za titulu prvaka BiH

FENA
Foto: Igokea.rs
Foto: Igokea.rs
Prva utakmica finala košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine, u kojem se sastaju košarkaši Igokee i Širokog Brijega, bit će odigrana večeras u dvorani u Laktašima.

U reprizi prošlogodišnjeg finala, aktuelni prvak Igokea će pokušati odbraniti titulu protiv vicepravaka i jedne od najtrofejnijih bh. ekipa - Širokog Brijega.

Igokea, ekipa koju s klupe predvodi strateg Željko Lukajić, odigrala je prosječnu sezonu u regionalnoj ABA ligi, a zatim se priključila završnici prvenstva BiH - Ligi 6, gdje je ponovo pokazala da je prvi favorit za odbranu titule.

S druge strane Široki Brijeg nije dobro počeo regularni dio prvenstva, Ligu 10, ali se na polusezoni pojačao s nekoliko košarkaša i počeo nizati pobjede. Ubrzo su Širokobriježani izbili na sami vrh ligaške tabele i pokazali da će i u ovoj sezoni biti jedan od favorita za podizanje trofeja.

U polufinalnim mečevima Igokea nije imala većih problema protiv tuzlanske Slobode koju je savladala s 2:0 u pobjedama. Tuzlaci iza sebe imaju odličnu sezonu u kojoj su uspjeli vratiti publiku u dvoranu ''Mejdan'', ali nisu mogli učiniti nešto više protiv tima koji u svom sastavu ima igrače s dugogodišnjim iskustvom iz ABA lige.

Široki je imao dosta teži zadatak da slomi otpor sarajevskih Sparsa, tima koji je imao najbolji učinak u Ligi 10. Sarajlije su imale odličnu priliku da seriju ''prelome'' u svoju korist već u prvom susretu koji se igrao u dvorani ''Pecara'' u Širokom, ali nisu uspjeli slaviti u dramatičnoj završnici koju je Široki dobio poenom razlike (76:75).

Nakon tog poraza, Sparsi nisu imali snage, a vjerovatno je i moral u timu opao, pa su u drugom meču u Skenderiji doživjeli i drugi poraz, te eliminaciju ukupnim rezultatom 2:0 za Široki.

Finalna serija se igra na tri pobjede. Prvi meč će biti odigran večeras u Laktašima u 20.15 sati.