1962. godine
2

Iako je tvrdio da je spavao s 20.000 žena, ovaj dan će pamtiti po drugom rekordu

DP
Foto: wikipedia
Foto: wikipedia
Wilt Chamberlain je na današnji dan ubacio 100 poena i postao rekorder NBA lige.

Drugog dana marta 1962. godine, centar Philadelphije Wilt Chamberlain postigao je 100 poena protiv New York Knicksa, piše History. To je bio prvi put da je jedan profesionalni košarkaš postigao 100 poena na jednoj utakmici; prethodni rekord, 78 poena na utakmici, postavio je također Chamberlain, ranije u sezoni. Tokom utakmice, Chamberlain je ubacio 36 koševa iz igre i 28 s linije slobodnih bacanja.

Wilt Chamberlain rođen je 21. augusta 1936. godine u Philadelphiji. S obzirom na svoju visinu od dva metra i 16 centimetara, bio je izuzetan sportaš - osim košarke, natjecao se u skokovima uvis i skokovima udalj na koledžu, a igrao je i odbojku, pomažući u pokretanju profesionalne lige u kojoj se natjecao nakon svoje košarkaške karijere.

Chamberlainovo košarkaško junaštvo započelo je u srednjoj školi Overbrook u Philadelphiji, gdje je pomogao svom timu na dva gradska prvenstva. Tokom svoje fakultetske karijere, Chamberlain je često bio žrtva agresivne igre. Umoran od zlostavljanja svojih protivnika, Chamberlain je napustio Univerzitet Kansas tokom svojih juniorskih dana. Tada je u NBA ligi bilo zabranjeno potpisivanje ugovora s igračima koji su bili na koledžu, pa je Chamberlain proveo godinu dana igrajući s košarkaškim zabavljačima - Harlem Globetrottersima, prije nego što je potpisao za Philadelphiju 1959. godine.

Wilt je odmah postao senzacija u NBA ligi i najdominantnija napadačka sila koju je liga ikada vidjela. Proglašen je početnikom godine i najcjenjenijim igračem u sezoni 1959./60., kada je osvojio svoju prvu od četiri MVP nagrade. Tokom sezone 1961./62., prosječno je bilježio 50,4 poena po utakmici (rušeći vlastiti rekord od 38,4 poena po utakmici iz sezone 1960./61.) i 25,7 skokova po utakmici. S Philadelphijom je 1967. godine osvojio šampionski prsten, a to je ponovio i s Los Angeles Lakersima 1972. godine.

Chamberlainova karijera je, međutim, bila narušena njegovom frustracijom zbog konstantnog tjelesnog zlostavljanja, naročito Boston Celticsa, koje je predvodio Chamberlainov dobar prijatelj i rival na terenu Bill Russell. Stvar je bila pogoršana Chamberlainovim lošim izvođenjem slobodnih bacanja, a navijači i mediji su ga zbog toga "razapinjali".

Chamberlain se povukao iz NBA lige nakon sezone 1972./73. Uvršten je u Kuću slavnih 1978. godine. Kasnije tokom života proslavio se i tako što je u svojoj autobiografiji A View from Above (1991.) tvrdio da je tokom života spavao s 20.000 žena. Dana 12. oktobra 1999. umro je od srčanog udara u svojoj kući u Los Angelesu. Imao je 63 godine.