Američki san
0

Hujdurovići iz Bratunca uspješni košarkaši

Sarajevo-x.com
Nermin i Tarik Hujdurović porijeklom su iz Bratunca, a trenutno pohađaju koledž St. John u gradu Collegevilleu, u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji. Životna priča braće, koji igrajući košarku ostvaruju svoj američki san, zainteresirala je tamošnje medije.

U intervjuu za lokalne novine St. Cloud Times Nermin Hujdurović prisjetio se ratne 1993. godine kada je njegov mlađi brat Tarik došao na svijet.

"Mnogo loših stvari se desilo. Članovi naše porodice, moj djed i rođaci, su ubijeni. To je bilo teško vrijeme, posebno za moga brata. Kada se on rodio, dobivali smo samo jedan hljeb sedmično za cijelu porodicu", ispričao je Nermin.

Kako piše St. Cloud Times, ratni sukob se završio 1995. godine, a porodica Hujdurović se, nakon što je protjerana iz Bratunca, smjestila u Tuzlu, treći grad po veličinu u Bosni i Hercegovini.

U Tuzli je Nermin počeo trenirati košarku, a 2005. godine bio je član bh. košarkaške juniorske ekipe. Dvije godine kasnije završava Srednju medicinsku školu, te se posvećuje svojoj košarkaškoj karijeri.

"Aplicirao sam u dvije škole u New Yorku, ali nisam mogao dokazati da znam engleski. A onda, odjednom, dobio sam e-mail s koledža St. John, ne znam kako su uopće saznali za mene. U e-mailu su naveli da imaju izvrstan program i da bi bili sretni kad bih došao da studiram tamo. Razgovarali smo o detaljima, sve mi se činilo dobrim, pa sam odlučio da dođem", rekao je Nermin.

U SAD je stigao u jesen 2007. godine sam priznavši da nije 'ni znao gdje ide'. Mlađi brat Tarik ostao je u Tuzli.

Od svega, najteže mu je padala činjenica da njegov mlađi brat nije sa njim, te je stalno brinuo da se Tariku ne desi nešto loše. Kasnije se obratio svom treneru i direktoru škole i pitao ih da li postoji šansa da i Tarik dođe na studije u SAD.

Tarik je prošle godine stigao u Colegeville, i uz svoga brata postao jedan od najboljih košarkaša.

"Moja budućnost u Bosni i nije bila baš blistava, Još uvijek je teško ostvariti pristojan život i postoji mnogo loših situacija u koje možete upasti. Nermin je razgovarao sa roditeljima i uvjerio ih da dođem", kazao je Tarik.

Braća ističu da su jako bliski, te da sada, kada su daleko od kuće, moraju još više paziti jedan drugog.

Prisjetivši se ratnih užasa, Nermin je otkrio da je u Bratuncu izgubio oko 50 članova porodice, a njegov otac, pripadnik Armije BiH, bio je ranjen u ratu.

"Zbog svega što smo prošli, više cijenimo ono što imamo. Dosta mojih prijatelja izgubilo je oca ili brata u ratu. Sretan sam što smo nas četvero uspjeli preživjeti sve to", zaključio je Nermin.