Sigurne pobjede
4

Houston i Golden State zakazali duel u finalu Zapadne konferencije NBA lige

Piše: K. H.
Golden State - New Orleans (Foto: EPA-EFE)
Ekipe Houstona i Golden Statea plasirale su se u finale Zapadne konferencije NBA lige nakon što su u odlučujućim petim mečevima stigli do pobjeda protiv Utaha i New Orleansa.

Rocketsi su u svom Toyota centru savladali Utah rezultatom 112:102 te su uz ukupnih 4:1 prošli u finale Zapadne konferencije. Domaći su bolje počeli meč i u prvoj četvrtini stigli do maksimalnih osam poena razlike, a upravo toliko iznosila je prednost Houstona nakon isteka prvog poluvremena (54:46).

Početkom drugog poluvremena Houston se odlijepio i na dvocifrenu prednost (63:52), ali su do kraja treće četvrtine gostujući košarkaši prvu anulirali, a zatim i preuzeli prednost, da bi pobjednik bio odlučen u samom finišu meča gdje su Rocketsi nošeni Paulom stigli do nedostižne prednosti, a kasnije i pobjede.

Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Paul koji je ubacio 41 poen uz deset asistencija i sedam skokova, dok je u poraženoj ekipi najefikasniji bio Mitchell sa 24 poena, devet asistencija i četiri skoka.

New Orleans je i pored sjajne utakmice koju su odigrali Davis i Holiday poražen od Golden Statea u Oracle areni, a konačan rezultat glasio je 113:104 za aktuelnog prvaka.

Warriorsi su malo bolje otvorili meč i u prvoj četvrtini, kontrolisali su prednost, a ključnu razliku napravili su početkom drugog poluvremena kada su stigli do maksimalnih 26 poena prednosti, a nakon toga New Orleans nije imao nikakvu šansu da se vrati u meč.

Golden State je do finala Zapadne konferencije vodio Curry sa 28 ubačenih poena, osam asistencija i sedam skokova, dok je u poraženoj ekipi najefikasniji bio Davis sa 34 ubačena poena i čak 19 skokova. U poraženoj ekipi također se istakao i Holiday koji je ubacio 27 poena, imao je 11 asistencija i deset skokova.

U Istočnoj konferenciji Cleveland je već osigurao prolazak u finale, a drugi polufinalni par mogao bi biti poznat također nakon pete utakmice između Bostona i Philadelphije gdje Celticsi imaju prednost od 3:1.