Bivši saigrač
8

Horace Grant: Jordan je lagao u dokumentarcu, mene naziva "šmekerom", a ustvari je to on

F. Z.
Horace Grant (Foto: EPA-EFE)
Horace Grant (Foto: EPA-EFE)
Bivši saigrač Michaela Jordana Horace Grant osvrnuo se na dokumentarni serijal "The Last Dance" (Posljednji ples) o Michaelu Jordanu i Chicago Bullsima, a posebno se dotakao poznate knjige Sama Smitha koja se zove "Jordanova pravila".

Naime, Jordan smatra kako je Grant svojevremeno otkrio detalje iz svlačionice Bullsa o njemu i saigračima, koji su objavljeni u knjizi s obzirom na to da je veliki prijatelj sa Smithom.

"Laž, laž, laž... Hajde da to riješimo kao muškarci. Hajde da razgovaramo o tome. Ili to možemo riješiti na drugi način. On i dalje priča ovu laž da sam ja Samov izvor. Mi jesmo uvijek bili dobri prijatelji. Još uvijek smo dobri prijatelji. Ali svlačionica je svetinja. Nikada ne bih iznio te lične informacije iz svlačionice. Činjenica je da je Sam novinar istraživač. Moraš imati barem dva izvora da napišeš knjigu, pretpostavljam. Zašto bi MJ optužio samo mene", rekao je Grant.

On kaže kako će vas Jordan uništiti ako kažete nešto protiv njega.

"Charles Barkley. Bili su prijatelji 20-30 godina. I onda je on rekao nešto o načinu na koji Jordan vodi Bobcatse ili Hornetse i više nisu razgovarali nakon toga. Moja poenta je: On kaže da sam ja 'šmeker', ali i 35 godina nakon svoje rookie sezone priča o tome kako je u sobi svog saigrača vidio kokain, travu i žene. Zašto bi to želio spominjati nakon toliko vremena? Kakve to veze ima s bilo čim? Ako želite nekoga zvati šmekerom, eto to je prokleti šmeker", rekao je Grant.

Grant je nezadovoljan kako su u dokumentarcu prikazani bivši Jordanovi saigrači.

"Rekao bih da je serijal zabavan, ali mi koji smo bili tu znamo da je 90 posto toga, ne znam smijem li to reći u programu, ali s***e, kada je riječ o realnosti toga što je prikazano. Nije realno, zbog toga što su saigrači na sve što im je Jordan govorio na treninzima odgovarali isto mjerom. Ali sve je to na neki način promijenjeno u dokumentarcu, ako ga želite zvati dokumentarcem", rekao je Grant i dodao:

"Mislio je da može biti dominantan prema meni, ali je pogriješio. Kada god je krenuo na mene, ja sam uzvratio. U slučaju Willa Perduea, Stevea Kerra i tog mladića Scotta Burrella, to je bilo srceparajuće gledati. Vidjeti čovjeka, lidera, da se tako ponaša prema tim momcima. Razumijem da nekada trebate 'pogurati' nekoga na treninzima, ali nije bilo uredu da nekoga udarite i zovete pogrdnim imenima", istaknuo je Grant.

Rekao je Grant i kako je istina da je Jordan jednom prilikom rekao stjuardesi u avionu da ne posluži Granta zbog toga što je odigrao lošu utakmicu.

"Svi koji me znaju još kao rookieja znaju da ću uraditi sve da vas 'razbijem' ako mi pokušate oduzeti hranu. A vjerujte mi, u to vrijeme mogao sam pretući Michaela u sekundi. Jeste, istina je da je to rekao stjuardesi. 'Nemoj mu dati ništa jer je igrao loše'. I odmah sam uzvratio. Rekao sam neke stvari koje ne bih ponovio ovdje. I naravno, nije se ni pomaknuo. Samo je 'lajao'. Ali to je istina. Ne postoji niko na ovoj planeti ko bi mogao uzeti moju hranu, a da zbog toga ne dobije batine. Pretukao bih ga da je pokušao uzeti moju hranu. Danas ne bi bilo Air Jordana. Ne bi bilo šest titula prvaka - garantujem vam to", rekao je Grant.

Grant smatra i kako je Scottie Pippen loše predstavljen u dokumentarcu.

"Kada je taj takozvani dokumentarac u suštini o jednoj osobi i kada ta osoba ima posljednju riječ o tome šta će biti u njemu, onda to nije dokumentarac. Mnogo toga je isječeno, promijenjeno. Zato ga zovem takozvani dokumentarac", rekao je Grant.