Pokrenuta inicjativa
39

Hoće li se formirati nova košarkaška liga u BiH: Bosna na čekanju, Sparsi "za", KS BiH želi da se pita

Piše: H. Halvadžija
Detalji s utakmice između Bosne Meridan i Sparsa (Foto: T. S./Klix.ba)
Detalji s utakmice između Bosne Meridan i Sparsa (Foto: T. S./Klix.ba)
Formiranje Udruženja košarkaških klubova Lige BiH još je na dugom štapu, barem ako je suditi prema stavovima klubova koji nisu uzeli učešće na inicijalnim sastancima za formiranje Košarkaške lige Bosne i Hercegovine (KL BiH).

Inicijalni sastanak je održan u Banjoj Luci, dok je za danas zakazan novi u Širokom Brijegu. Glavna promjena predviđena pravilnikom je to što bi novooformljenu ligu vodili klubovi, odnosno Udruženje košarkaških klubova Lige BiH, a ne Košarkaški savez BiH kao do sada.

Klubovi bi preuzeli kompletnu organizaciju takmičenja, a od TV i marketinških osigurali bi finansiranje takmičenja i podmirenje troškova.

Prijedlogom je predviđeno da u narednoj sezoni u takmičenju KL BiH učestvuje 13 klubova, a to bi bili Igokea, Široki, Borac, OKK Spars, Sloboda, Bosna Meridianbet, Leotar, Budućnost Prolab Bijeljina, OKK Slavija 1996, Promo, Posušje, Mladost i Zrinjski.

Igralo bi se po dvokružnom ligaškom sistemu, nakon čega bi se igrao play-off od četvrtfinala do finala, u kojem bi se naknadno priključila Igokea. Prvak KL BiH imao bi pravo nastupa u FIBA takmičenju u sljedećoj sezoni i u regionalnoj ABA 2 ligi, ukoliko već nije član ABA 1 lige, dok bi iz lige ispale tri poslednjeplasirane ekipe iz regularnog dijela.

Ipak, među klubovima koji su inicirali ovaj prijedlog, nije Bosna Meridianbet.

"Mi nismo prisustvovali inicijalnom sastanku, a nećemo ni danas. Mislim da nije vrijeme ni trenutak da se u završnici sezone raspravlja o tome. Sezona završava 15. maja i onda bi bilo razumno diskutovati o tome prijedlogu. Bosna nije protiv formiranja Udruženja, ali pravilnici moraju biti jasno definisani i svi klubovi moraju imati isti status", kazao je predsjednik Bosne Almir Bradić za Klix.ba.

Pored Bosne Meridianbet još nekoliko klubova nije uzelo učešće na uvodnim sastancima, ali njihov gradski rival Spars je među klubovima koji se jasno zalažu za formiranje nove lige i Udruženja.

"Klubovi su daleko najveći sponzor KS BiH. Savez naplati preko 300.000 KM za kazne, registracije, licenciranje. Nažalost, situacija je takva da se svake godine jedan klub ugasi. Formiranjem Udruženja koje bi vodilo ligu, dobili bi generalnog sponozora po uzoru na klubove u regionu i Evropi. Klubovi bi bili oslobođeni dadžbina. Jedina smo liga u Evropi koja nema direktne prijenose utakmica, dok Savez ništa ne radi da to popravi i klubovi su osuđeni na propast. Ovo je dobra ideja sigurno, a klubovi će sigurno uštedjeti od 40.000 do 50.000 KM", kaže direktor OKK Spars Nermin Selimović, koji se osvrnuo i na činjenicu da Bosna nije među inicijatorima takmičenja.

"Udruženje se neće formirati danas, ni sutra ni za mjesec i to je ideja za sljedeću sezonu. Ovo su neformalni sastanci i inicijative, a Bosna ima pravo na svoje mišljenje kao i svaki drugi klub."

Pored Sparsa, za ovaj prijedlog se između ostalih zalažu Igokea, Široki i Borac, ali u KS BiH očekuju da se i oni pitaju nešto.

"Upravni odbor KS BiH je još ranije donio odluku kojom je predviđeno da klubovi u roku od 120 dana mogu napraviti prijedlog koji bi predočili, nakon čega bi Upravni odbor razmatrao da li da ga prihvati ili ne. To podrazumijeva sve lige, ne samo muško prvenstvo i sve do detalja moralo bi biti razrađeno. Sve je to moralo biti decidno navedeno, ali ništa od toga nismo dobili i rokovi su probijeni. Ovo sada su želje pojedinih klubova koji bi da 'zaključaju' ligu. Ligom ne mogu upravljati dva ili tri kluba, jer Udruženje mora obuhvatiti i klubove iz nižeg ranga. Svi se moraju pitati i biti ravnopravni", kaže nam generalni sekretar KS BiH Amer Čolan, koji je pozvao klubove da dodatno objasne svoj prijedlog.

"Bilo bi dobro da neko od njih pojasni kakav su prijedlog napravili, a u pravilniku koji sam i sam igrom slučaja dobio, nisam vidio da se KS BiH išta pita. Bilo kako bilo, Upravni odbor KS BiH mora o tome raspravljati i vidjeti da li je to u interesu košarke u BiH, klubova ili pojedinaca. Savez kao krovna institucija mora da se pita, a ne da bude sa strane", jasan je Čolan.

Prvak KL BiH imao bi pravo nastupa u FIBA takmičenju u sljedećoj sezoni i u regionalnoj ABA 2 ligi, ukoliko već nije član ABA 1 lige.