Najveća zvijezda
30

Hoće li Jusuf Nurkić propustiti utakmice reprezentacije protiv Francuske i Belgije?

Piše: N. K.
Jusuf Nurkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jusuf Nurkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Najbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić najvjerovatnije će propustiti odlučujuće utakmice reprezentacije BiH u grupi E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo naredne godine.

Naime, Nurkiću krajem juna istječe ugovor s Portland Trail Blazersima, o potpisivanju novog može pregovarati tek poslije 1. jula pa i nije realno očekivati da on bude u reprezentaciji u duelima protiv Francuske u Tuzli (29. juni) i na gostovanju Belgiji u Antverpenu (2. juli).

"Nemamo još uvijek zvaničnu potvrdu i u narednih nekoliko dana ćemo znati hoćemo li moći računati na Nurkića u odlučujućim utakmicama kvalifikacija. Pokušavamo stupiti u direktni kontakt s njim i utvrditi da li je to definitivno problem. Ukoliko je to razlog, smatram da je to njegov izbor i da mu to ne možemo osporiti. Njegov sljedeći ugovor u NBA ligi bit će višegodišnji i znam koliko je to bitan period za njega. Naravno, ako se sada ne odazove, nadamo se da ćemo u budućnosti moći računati na njega", rekao je direktor bh. košarkaške reprezentacije Siniša Kovačević za portal Klix.ba.

Nurkić bi krajem juna i početkom jula bio igrač bez ugovora, što postavlja problem osiguranja i drugih administrativnih prepreka.

"I ostali igrači koji se nalaze u istoj situaciji kao i Jusuf, izbjegavaju igrati, između ostalog, zbog eventualnih povreda, jer nisu pod osiguranjem. Kao direktor reprezentacije to u potpunosti razumijem. Međutim, očekujem i od njega da izađe u javnost i pojasni svoje razloge eventualnog neodazivanja selektoru Dušku Vujoševiću. Smatram da je to pošteno", kazao nam je Kovačević.

Podsjetimo, okupljanje košarkaške reprezentacije BiH je planirano polovinom juna u Sarajevu, a potom slijedi odlazak u Opatiju, gdje će naša selekcija igrati dva kontrolna meča protiv domaćina Hrvatske.