Košarka
0

Harun Mahmutović: Petrović tražio iznos koji Savez nije mogao ponuditi

Piše: J. H.
Harun Mahmutović
Harun Mahmutović
Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, oglasio se preko Facebooka o situaciji u Savezu i angažmanu selektora Ace Petrovića.

Posljednjih dana mnogo se piše o tome da li će Petrović ostati na selektorskoj klupi ili je njegov angažman završen. Koliko god je on zaslužan za uspjeh košarkaških Zmajeva u posljednje dvije godine (prvi u kvalifikacijama, tri pobjede na Eruobasketu), toliko je zaslužan i Mahmutović, koji je košarkašima i stručnom štabu omogućavao nevjerovatne uslove za rad, uslove kojih se vodeće evropske košarkaške sile ne bi postidjele.

Sve ovo, vidno je iz Facebook statusa, Mahmutoviću teško pada. Da je imao mogućnosti koje su se svele na novac, generalni sekretar Saveza bi Petroviću odmah ponudio prihvatljivu sumu. Mahmutović kaže da ga je povrijedilo to što je Petrović kazao da nema sredstava da bi se saradnja između Košarkaškog saveza i selektora nastavila.

"Mislim da smo mi jedna siromašna država i siromašan Savez. To nije tajna i nije sramota biti siromašan. Ali, mislim i da veliko srce i obraza imamo. Goste smo uvijek dočekivali raširenih ruku, topla srca i ništa im nikad nije smjelo faliti i ako smo imali i ako nismo. I uvijek ćemo, tako su nas učili naši roditelji", napisao je Mahmutović na Facebooku.

Nadalje, pojašnjava on, košarkaški treneri u reprezentacijama rade samo dva mjeseca tokom ljeta, a ostalih deset u klubu.

"Tako Francuski savez, prvaci Evrope, koji ima budžet blizu 50 miliona KM, ima selektora Vincenta Colleta, trenera koji radi u košarkaškom klubu u Strasbourgu, a ljeti dva mjeseca vodi reprezentaciju. Nije angažovan godinu dana, ne zato što nemaju novca, već zato što su odgovorni i nemaju potrebe plaćati selektora godinu dana. A pokazao je Vincent, pokazali su bogati Francuzi da se i takvim radom može biti prvak Evrope", pojašnjava Mahmutović te navodi sličan primjer sa reprezentacijom Hrvatske i selektorom Jasminom Repešom.

Savez je uradio slično te Petroviću ponudio angažman dva mjeseca u godini, uz mogućnost da ostalih deset radi u klubu.

"Ponudio sam mu 20.000 KM za jedan mjesec rada ili tačnije 40.000 KM za dva mjeseca. A njegovom stručnom timu, tj. pomoćnim trenerima, platu od 3.500 KM za mjesec ili 7.000 KM za dva mjeseca. Ponudio sam više nego što je Hrvatska dala svom selektoru Jasminu Repeši, oko 15.000 eura, iako 'bogati' Hrvatski savez ima budžet od 5 miliona KM", kaže generalni sekretar KS BiH te nastavlja:

"Ako sam uvrijedio Acu i ljude koji su bili u stručnom štabu platom od 20.000 KM i platama od 3.500 KM mjesečno, stvarno mi je žao. Žao mi je povrijediti bilo koga i izvinjavam se ovako javno. Izvinite, ali ne možemo više i sva naša krivica je u našem siromaštvu".

Mahmutović tvrdi da je Petrović tražio platu od 80.000 KM za mjesec dana rada za njega i njegove pomoćnike, što Savez nije bio u stanju prihvatiti.