Samir Avdić za Sarajevo-x.com
0

"Grupa na EP-u je teška, ali to dodatno motiviše igrače"

Razgovarao: E. Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Žrijeb nije mazio košarkašku reprezentaciju BiH u Viljnusu. Kao što je poznato izabranici selektora Sabita Hadžića (na Evropskom prvenstvu koje će se odigrati od 31. avgusta do 18. septembra u Litvaniji) nalaze se u grupi sa Grčkom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom, te jednom od reprezentacija iz dodatanih kvalifikacija (Finska, Mađarska ili Portugal).

Samir Avdić, bivši reprezentativac BiH prokomentarisao je suparnike našeg državnog tima na predstojećoj kontinentalnoj smotri.

"Kada pogledam grupu C, odmah u oči upada da je to 'Jugoslavija u malom'. Grčka i Hrvatska su izuzetno kvalitetni i spadaju u red favorita. Oni su kandidati za prva dva mjesta. Zaslužuju najveći respekt, kao što i mi zaslužujemo pravo na optimizam. Sa Makedoncima smo nekoliko puta igrali u kvalifikacijama, a sa Crnom Gorom u prijateljskim dvobojima. Obje selekcije poznajemo dobro. Mislim da se sa njima možemo nositi. Dakako, pred naše reprezentativce ne treba postavljati imperativ. Ono što je specifično jeste da će po prvi put na Evropskom prvenstvu biti 24 reprezentacije. Vidjet ćemo kako će to funkcionisati", kazao je Avdić za Sarajevo-x.com.

Na pitanje da li Đedović i društvo mogu izboriti jedno od prva tri mjesta, odgovorio je:

"Bit će teško, ali nema predaje. Uostalom velika takmičenja uvijek dodatno motivišu igrače. No, sam rezultat zavisit će od mnogo faktora. Prije svega od toga ko će se odazvati selektoru Hadžiću. Zatim od forme i zdravstvenog biltena košarkaša. Reprezentativcima se trebaju obezbijediti optimalni uslovi za pripreme. Ja vjerujem da bh. selekcija neće imati epizodnu ulogu u Litvaniji. Šansa za plasman u drugi krug postoji. Apsolutno", rekao je naš sagovornik.