Košarka
0

Grci slavili protiv aktuelnog evropskog prvaka Španije

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Košarkaška reprezentacija Grčke na kraju neizvjesne utakmice slavila je protiv selekcije aktuelnog prvaka Evrope, Španije, rezultatom 79:75.

Grčka reprezentacija ostvarila je važnu pobjedu u prvom kolu takmičenja u grupi E druge runde takmičenja na Evropskom prvenstvu u košarci, koje se održava u Sloveniji.

Iako su Španci nakon boljeg otvaranja utakmice i dvocifrene prednosti na kraju prve četvrtine, bolje ušli i u drugi period igre, preciznim šutevima sa poludistance selekcija Grčke uspjela je doći do „blažeg minusa“ i pet i pol minuta prije kraja prvog poluvremena približiti se Španiji na tri poena zaostatka.

Na polovini druge četvrtine rezultat je bio 30:27 u korist Španije.

Preciznim šutem za tri poena Vassilisa Spanoulisa, a zatim i uspješnom realizacijom sa poludistance dvije minute prije isteka treće četvrtine Grčka je došla do poravnanja 34:34. Spanoulis je i u trećem napadu Grčke poentirao i sa tri poena doveo svoju reprezentaciju u prednost od 37:34.

Nakon što Španija nije realizirala prvi napad nakon vodstva Grčke Kostas Kaimakoglou je preziznim šutem za tri poena povećao prednost Grčke na 40:34.

Prvo poluvrijeme u ljubljanskoj Stožice Areni završeno je prednošću Grčke 41:38.

Španci su na početku treće četvrtine došli do preokreta, i u nastavak susreta ušli rezultatom 43:41. Borbenost Grka rezultirala je poravnanjem na 43:43.

Aktuelni evropski prvaci Španci, lošom realizacijom nakratko su izgubili prednost, a treći period igre zatvorili su sa „plus pet“. Rezultat treće četvrtine bio je 57:52 za Španiju.

Reprezentacija Grčke koševima Vassilisa Spanoulisa došla u prenost 62:61 pet minuta do kraja utakmice, ali je novo vodstvo Špancima preciznim šutem za tri poena Sergio Rodriguez.

Reprezentacija Grčke tri i minute prije kraja utakmice došla je do prednosti od 68:64, a izabranici Andrea Trincierija 59 sekundi do kraja meča imali su sedam poena prednosti.

Rudy Fernandez i Marc Gasol iz redova španske selekcije, kao i grčki reprezentativac Vassilis Spanoulis postigli su po 20 poena.