Već postao zvijezda
2

Granica za Dončića ne postoji: Slovenac kao rookie jednako dobar kao Curry i Anthony

Klix.ba
Luka Dončić (Foto: AFP)
Luka Dončić (Foto: AFP)
Ekipa Dallasa poražena je u noći sa srijede na četvrtak od San Antonija rezultatom 105:101 na domaćem terenu, a najbolji u redovima Mavericksa opet je bio sjajni Luka Dončić koji je uspio oboriti nove rekorde.

Naime, Dončić je u porazu svoje ekipe od San Antonija postigao 25 poena, a pored toga imao je i osam asistencija i osam skokova. Dončić je na terenu proveo nešto više od 35 minuta, imao je šut iz iger 10-21 i pogodio je tri "trojke" iz devet pokušaja.

S novih 25 poena, Dončić je stigao do brojke od pet uzastopnih mečeva u kojima je postigao 25 i više poena, a posljednji rookie kojem je to pošlo za rukom bio je Stephen Curry 2012. godine. Prvi, a do sinoć i jedini tinejdžer kojem je to pošlo za rukom bio je Carmelo Anthony, a ovaj podatak samo je još jedan u nizu odgovora o tome kako se Dončić prilagodio u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Slovenac u prosjeku bilježi 20,2 poena u prvoj NBA sezoni, a pored toga bilježi i 6,7 skokova i pet asistencija u prosjeku. Njegov Dallas trenutno je 13. na Zapadnoj konferenciji sa 20 pobjeda i 24 poraza u dosadašnjem dijelu sezone.

Dončića su kao treći pick prvo izabrali Atlanta Hawksi, ali je uslijedio "trade" u Dallas Maverickse koji su Atlanti dali Traea Younga, košarkaša kojeg je kao peti pick prvobitno izabrao Dallas. Mavericksi su uspjeli doći do ovog "tradea" tako što su Atlanti dali mogućnost da naredne godine u prvoj rundi drafta bira umjesto njih.